Русенци: Градският транспорт е ужасен!

5
Русенци искат нова транспортна схема и нови тролеи и автобуси
Русенци искат нова транспортна схема и нови тролеи и автобуси

Нова транспортна схема и нов автопарк тролеи искат жителите на Русе.

Това стана ясно след проучване за необходимостта от промени в градския транспорт, направено от общината. Първите промени ще станат факт още от септември, когато ще бъдат направени нови маршрути и разписания.

В общественото допитване са участвали 12 000 русенци, които ползват градския транспорт. Най-сериозният проблем, който вълнува хората, е състоянието на тролейбусите и автобусите. Всички се оплакват, че превозните средства са стари и изпочупени, а пътуването в тях често е истинско изпитание, предаде Русе Медиа.

Общината вече е започнала процедура за подмяна на превозните средства с европейски пари. „В рамките на икономисани средства по оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“ да се възползваме и да закупим нови тролейбуси. Също така сме подали към управляващите органи на двете програми и желание за закупуване на автобуси на алтернативни горива, основно електробуси, каквито във все повече градове в Централна и Източна Европа с европейско финансиране биват закупувани“, заяви на последната сесия на Общинския съвет зам.-кметът по европейско развитие Страхил Карапчански.

За удобство на гражданите вече е въведена експериментално нощна тролейбусна линия. Предстои още една новост – въвеждане на електронни билети, които да се закупуват през мобилен телефон.

Междувременно Оперативна програма „Околна среда“ одобри преди дни процедура за закупуване и доставка на съвременни екологични транспортни средства като електроавтобуси, тролейбуси и трамваи, както и станции за зареждане. Бенефициенти по процедурата са 11 общини с нарушено качество на атмосферния въздух, сред които и Русе.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари