35-годишни тролейбуси се движат по улиците на Русе

6
Чувството е сякаш сте се върнали в 80-те години на миналия век
Чувството е сякаш сте се върнали в 80-те години на миналия век Снимка: Dunavmost

Чувството е сякаш сте се върнали в 80-те години на миналия век

Първото нещо, с което се сблъсквате малко след като влезете в Русе, са паркирали на пътното платно автомобили. Другото, което веднага забелязвате, са архаичните рейсове с отворена предна врата, тромаво спиращи на спирките на градския транспорт. Чувството е сякаш сте се върнали в 80-те години на миналия век - което реално въобще не е далеч от датата им на производство, пише Капитал.

В момента в града се движат четиридесетина такива тролейбуса на средна възраст 35 години, докато транспортната задача само за града изисква минимум 110 превозни средства. За да реши този проблем, общината обръща очи към европейските фондове. През 2019 г. държавата пренасочи 510 милиона лева по оперативна програма "Околна среда" за електрически автобуси, тролеи и трамваи, след като не успя да ги усвои за ВиК проекти. Както още осем града, така и Русе се възползваха от това. 

В най-скоро време ще пристигнат всички 20 нови електробуса

Те са чешки, с марка SOR, и се доставят от чешката фирма "Биофрог ЦЗ", която спечели поръчката на транспортното дружество "Общински транспорт Русе" срещу 21,9 милиона лева.

"В момента дружеството разполага с 20 чисто нови електробуса, които са на възраст под 1 година, както и 40 тролейбуса на средна възраст 35 години. Очакваме и 15 нови тролея. Обновяването на автопарка на предприятието е сред основните ми приоритети и го правим дори без европейско финансиране, със средства от общинския бюджет. Смятам, че дружеството трябва да остане общинско и да се поддържа и развива, защото целта му е да бъде в услуга на гражданите", коментира за "Капитал" кметът Пенчо Милков.

Новите 15 тролея обаче ще се забавят - поръчката за 14,2 млн. лв. е била прекратявана няколко пъти заради жалби в Комисията за защита на конкуренцията, като е обявена нова и от 8 юли вече има протокол за избор на изпълнител. На първо място отново е чешката "Биофрог", а на второ - "Авто инженеринг холдинг груп". Ако няма обжалване, е съвсем възможно новите тролейбуси да започнат да пристигат в града в близките месеци.

"Целта ни е "Общински транспорт - Русе" да стане единствен превозвач, което ще позволи да упражняваме по-строг контрол, както и да спре непрекъсната война за пътници, от която страдаха най-вече русенци - нарушения в часовете на тръгване, изпреварване и ред други закононарушения, които в момента са метод на работа", казва кметът Пенчо Милков.

Той обяснява, че абонаментните карти ще могат да се използват във всички превозни средства по маршрута на дадената линия, което ще намали времето за чакане и придвижването ще бъде по-бързо. За да се реализира това обаче, са необходими и повече превозни средства.

Кметът обяснява, че по време на пандемията общинското транспортно дружество е кандидатствало за финансова компенсация от държавата, но не е получило такава.

"Нямахме шофьори, нито достатъчно пътници, но се справихме", казва той. Сега пък общината се сблъсква и с новата криза - нарастващите цени на електроенергията. "През януари 2021 г. за ток на тролеите плащахме 50 хил. лв., а този януари 172 хил. лв. Над 300% увеличение, докато общинските ни приходи не нарастват. Въпреки това съм убеден, че кризите са чудесна възможност да станем по-силни, и вярвам, че ще се справим и с това", казва Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Русенец
    И още 35 години ще има дупки и не асвалтирани улици . Русе умира бавно но славно.
  • -3
    7
    Клоуни
    Само аз ли виждам,че цената е по милионче бройката?Предполагам за тези пари имат функция вертикално излитане?
  • 0
    6
    Гост
    Както вече ви беше казано: през 80-те години в Русе се движеха само Чавдари. Тези тролеи почнаха да возят в средата на 90-те години. Кога са произведени е друг въпрос. А сега, когато ще ги изхвърлите за скрап, те ще бъдат разфасовани на елементи, сортирани и рециклирани, докато при новите ви електробуси, като дойде време да ги бракувате и тях, ще има да се чудите в чия нива и до кой водоем да закопаете старите им батерии. Нищо, важното е комисион да пада.
  • 2
    5
    Митко Манафов
    Тези тролеи ти видях за пръв път във филм на Богомил Райнов-,,Тайфуни с нежни имена,, в средата на 70 те години.Машините са близо 50 годишни, могат да ги видят всички.
  • -1
    4
    Fakat redaktor
    Редактор е, поне си провери информацията ако въобще вършиш някаква работа преди да копи-пейстнеш някоя статия от някъде си. От цялата статия има едни 20% вярна и точна информация. Другата част е хронологично отминала или грешна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари