Русенци готвят дългосрочна блокада на "Дунав мост"

2
Хората искат камионите изобщо да не спират в градa
Хората искат камионите изобщо да не спират в градa Снимка: Dunavmost

Хората искат камионите изобщо да не спират в градa

До 10 август държавата да създаде организация за движението на ТИР-овете, така че да не се трупат опашки пред граничния пункт "Дунав мост" при Русе. С това решение излязоха общинските съветници на извънредната сесия, свързана с увеличения трафик на тежкотоварни камиони. В противен случай са готови да застанат зад жителите на Русе, Мартен и околните села, които обявиха, че ще започнат дългосрочен протест и ще блокират "Дунав мост" до промяна на ситуацията, съобщи БНТ.

Общинските съветници се обединиха и зад варианта камионите да бъдат спирани по булевард "България", а не каквото е предложението на АПИ да бъдат пренасочвани към северното платно на пътя Русе - Мартен в посока Силистра. От агенцията вече са направили проект, който предвижда и построяване на кръгово на входа на Мартен, където камионите да обръщат.

Общинският съветник Александър Неделчев се възмути, че ние ще сме първите в Европа, които от път ще направят паркинг. А кметът на Мартен Димо Тонев го определи проектът като абсурд, защото другото платно ще стане двупосочно, нищо че няма банкети, а колоните ще останат, а с тях и боклуците.

Хората искат камионите изобщо да не спират в града, а преди него, и при увеличен трафик – на други места в страната. Настояват още за по-голям процент от парите от "такса мост" да остават в Русе и да се разпределят не според дължината на отсечката, а нейната натовареност и амортизация. За 2020 година в държавната хазна от таксата са влезли 26 милиона лева, а през 2021 година – 37 милиона лева.

Днес старейшините гласуваха и да се обяви конкурс с отстъпено право на строеж на буферен ТИР паркинг върху общински имот за 700 камиона. Изискванията към фирмата са да бъде построен до 9 месеца и от съоръжението общината да получава минимум 600 хиляди лева на година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари