Русенско село остана без свещеник

2
Страстите са разпалени след като отец Николай е бил отстранен от служба
Страстите са разпалени след като отец Николай е бил отстранен от служба

В русенското село Пиргово вече две години храмът е без свещеник.

Страстите са разпалени след като отец Николай е бил отстранен от служба, а замяната му се оказва почти невъзможна поради недостига на духовници в цялата епархия. Местните хора са започнали подписка, в която има вече над 500 имена, с настояване селото да има отново постоянен свещеник, предаде БНР.

Пиргово е само на петнайсетина километра от Русе, а църквата "Св. Богоявление" е на повече от 300 години. По времето на османското владичество е била опожарена, след това вдигната наново. Преди няколко години е направен и основен ремонт. Друг е въпросът, че старите дървени столове били махнати и изгорени - нещо, за което всички сега съжаляват.

В съседство с църквата е училището. В училището от десетина години няма деца - всички учат в Русе, но на път да опустее е и църковният двор.

"Много е трудно сега хората да намерят поп - за тържества, за курбани, да не говорим, че за погребенията вече започнаха да не ги носят хората в църквата, казва местен жител. Няма литургия, няма поп, няма нищо", допълва възрастна жена.

Пиргово съвсем не е малко село със затихващи функции. В списъците за последните избори фигурират имената на 2 240 избиратели.

Хората си искат обратно отец Николай:

Сработихме се в пеенето, във всичко. Проблеми не е имало никакви. Малко преди да го уволнят, му казах: "Отче, ако знаеш Бог какво ти е дал - такава дарба рядко свещеници имат."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари