Русенският университет ще изгради техноцентър със седем лаборатории

0
Стойността на строежа е около 3 млн. лева
Стойността на строежа е около 3 млн. лева

Техноцентър със седем големи многофункционални лаборатории ще бъде изграден към Русенския университет.

Стойността на строежа е около 3 млн. лева, като 2 млн. лева от тях вече са осигурени от държавата, съобщи ректорът на висшето училище чл.-кор. проф. Христо Белоев.

Всяка от лабораториите в двуетажната сграда ще бъде с големина повече от 200 кв.метра.

"Техноцентърът ще е комплексен, а целта е да го развием много силно, за да бъде полезен. Това е най-голямата ни задача, защото нещо може да бъде създадено, но е важно то да работи. А ще работи, когато бизнесът има нужда от него и когато го правим заедно с бизнеса. Досега такъв техноцентър няма в друг български университет", обясни Белоев, цитиран от БТА.

По думите му лабораториите ще обединяват екипи от специалисти от различни факултети. Така университетът ще направи много голяма крачка в научно-изследователската работа, ще се даде шанс и за развитие на нови проекти.

В учебно-изследователския комплекс ще има и голям шоурум на площ около 400-500 кв. м, в който по атрактивен начин да бъдат представени разработките.

"Надяваме се, че с този нов център ще дадем възможност за една по-добра работа. Например, една от лабораториите ще се занимава с 3Д-моделиране и заснемане на културно-исторически обекти. Сега екипът работи в малко помещение, което е недостатъчно", обясни Белоев.

Той каза още, че в началото на идната година ще бъде обявена обществената поръчка, като се надява през април да бъде поставено началото на строителството. Ако всичко върви по план, центърът трябва да е готов до края на 2020 година.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари