Русенският куклен театър ще изнася онлайн спектакли

0
Русенска опера спря репетиции, връщат пази за билети
Русенска опера спря репетиции, връщат пази за билети Видео: Русе Медиа

Културните институти в Русе, които затвориха врати за публика след заповедта на министъра заради коронавируса, търсят различни варианти за изход от кризата.

Русенска опера, която бе на прага на откриването на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ на 13 март, спря всички репетиции и започна пренареждане на програмата си. Кукленият театър пък реши да продължи да играе, но да излъчва спектаклите си онлайн, предава Русе Медиа.

Според директора на Русенска опера Иван Кюркчиев виртуалното присъствие на публика не е удовлетворително за артистите. Затова няма да последва примера на своите колеги. „Всеки артист чака да докосне и да види с очите си аплауза на публиката, на нас ни трябва публиката, ние работим и за публиката. Всички наши спектакли, концерти са за публиката, които трябва да оценят нашата работа, нашето изкуство“, казва Кюркчиев.

До края на седмицата артистичният състав на операта е в престой, а администрация работи, защото трябва да връща билетите на публиката. Другият вариант е хората да ги презаверят за новите дати, които предстои да бъдат насрочени.

Не можем да направим откриване на „Мартенски музикални дни“, не можем да направим и двата спектакъла на „Мефистофел“, както и продадените в София спектакли на „Българи от старо време“. Да се надяваме, че това нещо ще свърши по-скоро и дано не става както в Италия. От вчера Букурещката опера, Букурещкият театър са в същото положение, в престой и спират да работят. Това е положението на Балканите“, коментира директорът на операта.

Кукленият театър в Русе пък избра друг подход – да излъчва онлайн представленията си във фейсбук страницата си. Така всички деца и техните родители ще могат да ги гледат, без да напускат дома си.

Инициативата стартира този уикенд със спектакъла „Добро утро, лека нощ!“, който ще се излъчи на живо на 15 март от 12 часа. „Правим този жест към Вас и Вашите деца, за да борим COVID 19 с позитивизъм и изкуство“, казват от театъра. Постановката е на режисьора Тодор Вълов, музиката на Елена Методиева, а сценограф е Стефка Кювлиева. Ролите се изпълняват от актрисите Кремена Станева и Теменуга Хараланова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари