Опера под звездите продължава с Кармен от Жорж Бизе

1
В предстоящия спектакъл публиката ще разчете символите на съдбата, на бялата и червената роза, на картите
В предстоящия спектакъл публиката ще разчете символите на съдбата, на бялата и червената роза, на картите Снимка: Иван Пенчев

В предстоящия спектакъл публиката ще разчете символите на съдбата, на бялата и червената роза, на картите

Летният фестивал „Опера под звездите“ на Държавна опера – Русе набира скорост и след блестящата Оперна гала, белязала с бурни аплодисменти първата вечер от делничната седмица, ни предстои горещо изживяване с операта „Кармен“, която достойно заема едно от първите места в репертоара на Световните театри, съобщават от операта.

На 22 юли, четвъртък, 2021г., от 20:30 часа, на площада пред операта, русенци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на непреходната творба на композитора Жорж Бизе, чийто сюжет е по новелата на Проспер Мериме, и по-точно от третата ѝ глава, която съдържа разказа на Хозе за драмата на живота му. Сценичното либрето е създадено от Анри Мейяк и Луи Халеви.

Бизе несъмнено е велик класик на френската музика, а в творчеството му намират израз най-добрите и демократични традиции на френската култура. Основните му творчески постижения разбира се са свързани с театъра.

На 3 март, 1875г., е премиерата на „Кармен“, която се играе в театър „Опера комик” , а на 2 юни, след три месеца, Бизе внезапно умира. Преждевременната му смърт вероятно е ускорена и от светският скандал, който избухва около точно тази негова творба. В началото на следващата – 1876г , операта ‘Кармен” за дълго изчезва от репертоара на Парижките театри и в същото време започва триумфалният ѝ успех в чужбина. В Париж е възобновена, като постановка чак в 1883г., и оттогава не спира да се играе с огромен успех.

По думите на режисьорът д-р Аделаида Якимова, в предстоящия спектакъл публиката ще разчете символите на съдбата, на бялата и червената роза, на картите. Ще открие и нови връзки между познатите и традиционни решения на операта.

Диригент и на това заглавие от летния фестивал „Опера под звездите“ е маестро Сунай Муратов.

В ролята на Кармен ще се превъплати блестящата солистка на Букурещката опера Флорентина Соаре , а като Дон Хозе ще ѝ партнира колегата ѝ от Румънския културен институт, един от най-добрите тенори в света, както ласкаво го определя световната критика – Алин Стойка.

В останалите роли ще видим любимите солисти на Държавна опера – Русе – Александър Крунев като Ескамилио, Данкайро ще бъде Теодор Петков, Ремендадо – Иван Пенчев, Цунига – Пламен Бейков, Моралес – Стоян Стоянджов, Микаела – Цветелина Василева и Мерцедес – Нели Петкова.

Участват още солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари