Русенският карнавал стартира в неделя

0

Кралят и кралицата на русенския карнавал тази година ще акостират на брега на река Дунав с корабче. Те ще бъдат посрещнати от група карнавалиери, които ще ги отведат до центъра на града, където кметът Пламен Стоилов ще предаде ключа на Русе. Този символичен акт ще даде и официалния старт на традиционния карнавал по Еньовден – „Русе – град на свободния дух 2014“.

Тази година главен организатор на събитието е Община Русе. „Концепцията за по-различната организация на карнавала произхожда от идеята, че Общината като институция има по-голям достъп и близост до повече структури, което ще ни позволи да стигнем до по-широк кръг от хора и организации и по този начин да постигнем по-голяма масовост“, каза директорът на Дирекция „Култура и образование“ г-жа Ирена Петрова на нарочна среща с медиите днес. На пресконференцията присъстваха кметът Пламен Стоилов, заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ г-н Иван Григоров, заместник-кметът по „Европейско развитие“ г-н Страхил Карапчански, заместник-кметът по „Икономика, инвестиции и собственост“ г-жа Даниела Шилкова, директорът на Общински младежки дом г-н Мариян Савов, Георги Пасев – председател на групата на художниците в Русе и любимецът на малки и големи бате Енчо.

Детайлите около тазгодишното издание на Русенския карнавал представи директорът на Общински младежки дом – Русе г-н Мариян Савов, който отговаря за практическата реализация на събитието. Три групи карнавалиери ще тръгнат към централния площад на Русе от три сборни пункта – от аптека „Николови“ по ул. „Александровска“, от Вазата в Парка на младежта и от заведение „Понтона“ до река Дунав. Последната група ще придружава кралят и кралицата на карнавала и ще бъде предвождан от Общинския духов оркестър. Трите лъча от маскирани хора ще си дадат сборен пункт пред основната сцена, изградена пред сградата на Съдебна палата. Там ще ги посрещне церемониал майстор, а кметът Пламен Стоилов ще връчи ключа на Русе на краля, за да отключи карнавалния дух на града.

Три ще са сцените, на които ще се забавляват малки и големи – пред сградата на Община Русе, пред сградата на Съдебна палата и пред Доходно здание. Водещи на различните сцена ще са съответно Димитър Туджаров – Шкумбата, актьорът Любомир Фърков и Бате Енчо, който ще очаква децата на Детската сцена пред Доходно здание още от 17.00 часа. На основната сцена пред Съдебна палата ще се проведат обявените от организаторите конкурси – за най-красива маска, за най-красив карнавален костюм и за най-добре маскирано семейство.

На сцената пред Доходно здание ще изявяват себе си децата, а на тази пред сградата на Община Русе фолклорни групи ще приканват жителите и гостите на Русе към разучаване на различни танци. Час по-късно там ще започне и зумба парти на открито, в което могат да се включат всички желаещи. Наградният фонд на всички конкурси е на обща стойност 3000 лева. От 21.00 часа към всички празнуващи около сцената на Съдебна палата, ще се присъедини още един лъч на трупа за уличен театър, която ще представи анимация на „FIRETER“. От там в 21.30 часа започва и огненото шоу, след което стартира и концерт на Ангел и Моисей и дискотека на открито за хора от всички възрасти. От 23.00 часа ще започне и тържествена заря.

Тазгодишното издание на Русенския карнавал има амбицията да започне постъпки за включване на града в Европейската федерация на карнавалите и приобщаване към Асоциацията на карнавалните градове, което ще даде възможност чуждестранни карнавални трупи да присъстват на Русенски карнавал, както и русенски карнавалиери да представят града в чужбина.

Русенският карнавал се организира от Община Русе и се финансира по Програмата за развитие на туризма. Събитието става възможна с подкрепата на фондация „Русе – град на свободния дух“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари