Мария Найденова-Абрашева: Русе не заслужава това

6
В града на свободния дух духаше вятъра, заяви директорът на фестивал Алегра
В града на свободния дух духаше вятъра, заяви директорът на фестивал Алегра Снимка: Facebook

В града на свободния дух духаше вятъра, заяви директорът на фестивал Алегра

"Русе не заслужава това." Така Мария Найденова - Абрашева* коментира изпълнението на "Реквием" на Верди без публика. Припомняме, че Началото на "Мартенски музикални дни" в Русе трябваше да бъде поставено на 15-и март, но заради обявения двудневен национален траур по повод кончината на патриарх Неофит общинската управа, която е организатор на музикалния форум, отложи откриването.

Творбата "Реквием" на Верди се изпълни от Русенския фестивален оркестър и хор, и маестро Емил Табаков, но в празна зала. С нея бе отдадена почит пред паметта на патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. Изпълнението на траурното произведение бе записано и ще бъде публикувано през идните дни на информационните канали на фестивала и общината.

"15 март 2024 г.

Датата отмина, повода също, но не искам да се примиря и имам нужда да споделя.

Поради обявения национален траур бе отменено откриването на 63-тото издание на емблематичния за Русе фестивал Мартенски музикални дни. Защото в града, в който Патриарх Неофит бе дългогодишен митрополит и отявлен ценител на класическата музика не се намери воля, която да позволи да бъде изпълнен Реквием от Верди в негова памет и за фестивалната публика.

Около 100 музиканта, голяма чат от тях дошли от всички краища на света, за да върнат професионализъм и емоция в родния си град изпълниха този величествен реквием в празна зала. Русе не заслужава това.

Вчера бе и рождения ден на татко. Щеше да направи 81. И някак тук и снощи още повече усетих липсата му. В града, в който остави сърцето си, признателни ученици и доброто си име. Беше мъж, защитаващ правдата, често срещу собствения си интерес, но винаги категорично!

Снощи в града на свободния дух духаше вятъра", написа Мария Найденова - Абрашева в социалната мрежа.

*Мария Найденова-Абрашева е родена в семейство на музиканти. Завършва Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе и Юридическия факултет на СУ. След успешна адвокатска кариера, се впуска в артистичното предизвикателство Фестивал Алегра и от 2016 г. е негов административен директор, както и водеща фигура в администрацията на фондация Алегра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Иво Атанасов
    Да не забравяме, че Неофит беше и агент "Симеонов"!
  • 7
    7
    позор за Русе
    Тази годишния фестивал ММД се превърна в позор за нашия град. Достигна най-ниската точка на падението. Наистина щеше да е нещо величествено, интелектуално, възвишено Русе да изпрати своя дългогодишен владика и в последствие български патриарх подобаващо. Подобаващо за бившата слава на Русе като духовен и културен център. Подобаващо за дядо Неофит, самия той добър музикант и уникален певец. И това да стане с напълно подходяща творба - Реквием на Верди. Но явно Ива Чавдарова успя да унищожи това. Хора от кухнята на фестивала ММД казват, че това е станало по поръчк на кмета, ако е така нека разберем. Като жители на този град имаме правото да разберем.
  • 12
    6
    Иван
    Фестивалът се промени тотално,трябва да сьобщат,как ще протече,дано да дойда всички изпълнители,защото връщам билетите,Ива Чавдарова да се стресне,!!!
  • 6
    5
    Удивителен-въпросителен
    Русе е град на "Свободния скекс на работното място" а не на някакви Свободни Духове. Справка:последните двама скекс маниаци.
  • 18
    4
    Иван
    Номер 3,е прав, нов директор трябва,но знаещ и можещ,с контакти и позиции,А не като Ирена Петрова,доста празноглава и некомпетентна,или Ренета Рашкова,Директор отдел култура,а няма понятие от култура,музика,танц,...този фестивал пропада,,, надолу,и моля,не променяйте концертите,пишете едно,а се свири друго,неуважение е кьм публиката,,нали???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари