Русенските "Слънца" взеха награди от фестивал в Италия

1

От 4 до 8 май 2016 г., в Лидо ди Йезоло, област Венето, в Италия се проведе 3-ти Международен фестивал-конкурс „Световна фолклорна купа”.

Фестивалът е под егидата на световните фолклорни организации CIOFF, CID и EAFF. Участваха състави от България, Хърватска и Румъния.

Нашата страна беше представена от Детска вокална група „Слънце” с ръководител Наталия Константинова при Общински детски център за култура и изкуство – Русе.

Журито се състоеше от хореографи, композитори и етномузиколози, а председател бе Маурицио Негро - председател на италианската фолклорна организация.

Представителната русенска група наброяваше 17 деца и включваше „Слънце Литъл”, „Слънце Тийн”, както и солистите Анна Друмева, Натали Атанасова, Габи Вълчева, Никита Минчева и петгодишната Преслава Стоянова.

ДВГ „Слънце Литъл” се представи с песента „Залюбих си мамо” и завоюва Световната купа за най-артистичен състав. ДВГ „Слънце Тийн” се представи с песента „Излязла е бяла Рада” и се класира на 2-ро място.

Изключително впечатление направиха и солистите на ДВГ „Слънце”.

Дванадесетгодишната Анна Друмева се представи с песента „Море пиле” и заслужено спечели първо място. Тринадесетгодишната Натали Атанасова се представи с песента „Хубава си моя горо” и се класира на 2-ро място. Дванадесетгодишната Габи Вълчева, представила се с песента „Залюбила е малка мома”, и осемгодишната Никита Минчева, изявила се с песента „Дена”, завоюваха специални награди на журито. Най-малката солистка - петгодишната Преслава Стоянова се представи с песента „На мегдана” и завоюва 3-то място.

Децата впечатлиха журито не само с изпълненията си, а и с фолклорните костюми, с които бяха облечени.

Освен много добрата организация на конкурсната част на фестивала, домакините се бяха постарали да изпълнят с много емоции и свободното време на участниците. Бяха проведени състезания по направа на пясъчни фигури на брега на Адриатическо море, в които нашите деца построиха русалка и морска звезда и спечелиха 1 място. Цялото пътуване и пребиваване в Италия беше наситено с много положителни преживявания  и настроение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари