Русенски журналист разкрива неизвестни факти за Пейо Яворов и Лора

8
Виолета Радева издаде книгата "Обсебеност. Лора и Поетът"
Виолета Радева издаде книгата "Обсебеност. Лора и Поетът" Снимка: Facebook

Виолета Радева издаде книгата "Обсебеност. Лора и Поетът"

Дългогодишният журналист от Русе д-р Виолета Радева издаде книгата "Обсебеност. Лора и Поетът", информира БТА.

Авторката каза, че я посвещава на 110-годишнината от трагедията, разиграла се на 29-и срещу 30-и ноември 1913 година на ул. "Раковски" 126 в София.

"Кървавата развръзка на одумваната от всички страст, пламнала между популярния и обичан особено от младите поет Пейо Яворов и красивата Лора Каравелова е дала храна за написването през изминалия повече от век на хиляди страници, на стотици статии и книги. Какъв е смисълът към тях да се добавят нови, когато всичко е вече казано - би се запитал читателят, запознат с изследванията на Ганка Найденова, Михаил Кремен, Никола Гайдаров", каза Радева. По думите ѝ има много неосветени и дори неизвестни факти, някои от които съзнателно премълчавани, особено след 9-и септември 1944 година.

книгата са привлечени неизвестни или слабо познати спомени на съвременници, писма, потънали в Централния държавен архив и в Българския исторически архив на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", лични разговори - например със снахата на Лора - Фани Дренкова, с Румена Паскалева - внучка на Васил Беленски, собственик на къщата, където 11 месеца живеят Яворов и Лора, с видната германистка Жана Николова-Гълъбова, със сина на д-р Божирад Татарчев - Андрей Татарчев, със сина на литературния критик Петко Росен - Росен Чорбаджиев", обяснява Радева.

Тя посочва, че основната линия на изследването е в защита на идеята, че не е необходимо да мразим Лора Каравелова, за да обичаме и харесваме големия български поет. "Те двамата са герои на една истинска Шекспирова трагедия, личности със силни характери, с големи страсти. Трагичната вина на всеки от тях е предопределена именно от техните характери и страсти, от великата разпоредителка на Живота - Съдбата", казва авторката.

Книгата е отпечатана в русенското издателство "Лени Ан" и скоро ще бъде представена официално в крайдунавския град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Коментаторка
    Какво и е на думата "журналистКА", или мислите, че няма такава?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари