Русенски земеделци искат условия за търговия с хипермаркетите

0
Наши и румънски земеделци обсъдиха работата си с големите търговски вериги в Гюргево
Наши и румънски земеделци обсъдиха работата си с големите търговски вериги в Гюргево Видео: БНТ

51 процента от стоките в хипермаркетите в Румъния трябва да бъдат местно производство – това беше наложено на търговците в северната ни съседка със закон, който влезе в сила само преди два месеца.

Наши и румънски земеделци обсъдиха работата си с големите търговски вериги в Гюргево. Това стана на заседание на смесената българо-румънска земеделска група.

Законът в Румъния беше приет през юли. Според текстовете 51 процента от месото, яйцата, плодовете и зеленчуците, млечните и тестени изделия, които се предлагат в големите търговски вериги, трябва да са произведени в Румъния.

Изключение има само през зимата, когато вносните продукти от тези типове могат да са до 70 процента. Румънските зеленчукопроизводители казват, че вече имат полза от това. В България такъв регламент няма и русенските им колеги, които присъстваха на заседанието на работната група, организирано от Еврорегион „Данубиус”, настояват да бъде приет.

Мариус Валя отглежда зеленчуци в Румъния. Казва, че преди влизането в сила на новия закон към големите вериги е отивало 70 процента от производството му. По думите му за една нощ хипермаркетите станали диалогични. Промяната в закона дошла в момент, когато много малки производители били на път да се откажат да работят, защото нямало къде да продадат стоката си.

Така от няколко седмици насам 90 на сто от продукцията на Мариус Валя се продава във веригите. Въпреки това, с влизането в сила на новия закон зеленчукопроизводителите срещали трудности. Негов колега например не успял да пласира лук.

Според Мариус Валя стопаните трябва да имат предвид и какво е качеството на плодовете и зеленчуците – размери, цвят, дори и опаковка. А малките стопани да се сдружат, за да могат по-лесно да продават на веригите.

Ситуацията в България е коренно различна. Милен Гаджев произвежда по 80 000 тона сок от ябълки годишно и досега не е сключвал договори с хипермаркетите.

Заместник – областният управител на Русе Станимир Станчев обеща, че ще направи всичко възможно темата да бъде дискутирана и на заседание на комисията по земеделие в парламента. На срещата, организирана от Еврорегион „Данубиус”, стопаните разгледаха и стоки на местни производители, които участват в „Дни на Гюргевските земеделци”.

На срещата в Гюргево беше отправена покана към румънските депутати да дойдат в Русе и да разкажат за ползите от новия закон. Факт е обаче, че големите вериги в Румъния внесоха оплакване срещу мерките в Европейската комисия. Очаква се Брюксел да каже дали законът е в съответствие с принципа на свободното движение на стоки. С измененията на закона в Румъния се забраняват и таксите, които се изискват за различни услуги, като промоции и маркетинг.

Подобни текстове бяха въведени и у нас с последните промени в Закона за защита на конкуренцията от средата на миналата година. Тогава се сложи край на таксите, които веригите прибираха от доставчиците си за рожден ден, стелаж и нов магазин.

Как ще продължат обсъжданията за въвеждането на регламент определен процент от стоките в търговските вериги у нас да са местно производство – предстои да разберем.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари