Русенски зърнопроизводител: Ако топлото време продължи повече от две седмици, ще се появи проблем

5
Според русенеца Димитър Славчев сегашните сортове пшеница са до голяма степен приспособени към почти липсващата вече типична зима
Според русенеца Димитър Славчев сегашните сортове пшеница са до голяма степен приспособени към почти липсващата вече типична зима

Според русенеца Димитър Славчев сегашните сортове пшеница са до голяма степен приспособени към почти липсващата вече типична зима

Да срещнеш летящи във въздуха пчели посред декември, е много рядко явление. Но не и тази зима в България. Пчелари, отворили кошерите, установяват, че насекомите са изчезнали.

Причината е в топлото време – при положителни температури пчелите излитат от кошерите, вместо да стоят вътре. Само че летенето в околна среда, в която не намират нищо цъфнало, за да се нахранят от сока му, ги изтощава и те или измират навън, или пристигат в кошера и умират в него. Или както се шегуват някои, май тази година ще ядем мед от кокичета.

"Пчели живеят навсякъде в умерените географски ширини, дори във Финландия. Но при 13-15 градуса излитат от кошера и затова е нужно да бъдат допълнително захранвани с декстроза и мед. Ако пчеларят не го направи, те се изтощават от летенето и няма да имат сили да изкарат зимата", обясни Сергей Петров, пчелар и създател на платформата “Истински мед”, съобщава 24 часа.

Това все още не означава, че през 2023 г. няма да има мед или ще бъде по-малко.

"Стопаните ги знаят тези неща, но допълнителното подхранване изисква повече средства и със сигурност медът това лято ще поскъпне", предупреждава Петров.

Топлото време и липсата на валежи тази зима може да намали и да оскъпи производството и на много други селскостопански продукти, независимо че през 2022 г. цените им се увеличиха средно с 25-30%.

Последният доклад на Световната организация по земеделие и прехрана (ФАО) прогнозира, че заради сушата от последните месеци в Европа производството на мляко през 2023 г. ще намалее с 0,5%, производството на говеждо месо – с 0,6%, а на свинско – с 5%. За птичето и яйцата очакването е продукцията да падне с 0,4%.

Но въпреки температурните рекорди поне засега никой в България не прогнозира провал на зърнената реколта, макар и с известни уговорки.

Според Димитър Славчев от Русе, зърнопроизводител и агроном с 30-годишен опит, засега в региона няма проблеми с пшеницата, защото в края на ноември, макар и малко, е имало дъждове, което е позволило на пшеницата, засята през октомври, да покълне. "Пшеницата в момента е във фаза втори-трети лист, което е добре. В почвата все още има дълбока влажност, проблемът ще се появи, ако сегашните атмосферни условия продължат повече от още две седмици, каза той.

Тогава влажността ще намалее, а когато слезе под корените на растенията, те ще се развият по-бавно и зърното ще бъде с по-лошо качество.

Според него сегашните сортове пшеница издържат екстремни температури и са до голяма степен приспособени към почти липсващата вече типична зима. Но вместо максималните 700-800 кг на декар добивите ще са от порядъка на 500-600 кг. Засега няма как да се каже доколко това би могло да повлияе върху цената, защото зърно може и да се внася. През 2022 г. вносът от Украйна на слънчоглед например доведе до успокояване на цените на олиото през втората половина на годината.

В Южна България поникването на пшеницата леко се е забавило – вместо между 5 и 10 ноември е поникнала на 5 декември.

На практика посевите са отслабени, защото така не са подготвени за зимни условия, каза производителят от Сливен Петър Байчев.

По-тревожно е положението с рапицата, защото първата реколта от нея се сее доста по-рано от пшеницата, за да може да се развие до степен да презимува. "Заради сухото време обаче специално в Добричко тя изобщо не е успяла да се развие и каквото и да е времето оттук нататък, май ще се наложи да се разоре", твърди Кирил Комитов, шеф на областния съюз на земеделските кооперации в Добричка област.

Производителите ѝ очевидно ще разчитат само на втората реколта, която се сее напролет. Но рапицата в България е предимно техническа култура – отглежда се за производство на биогорива или се изнася, т.е. няма пряко отношение към храната.

Царевицата и слънчогледът се сеят през април и май, в случай че средноденонощната температура на въздуха е достигнала 8-10 градуса. Хипотетично би могло да има проблеми с тези насаждения, но само в случай че зимата продължи да бъде сушава.

"Тогава трябва да се осигури поливане, а за такива огромни площи, на които се отглеждат царевица и слънчоглед, това е или невъзможно, или прекалено скъпо", каза Петър Байчев.

Към момента между Сливен и Карнобат - Бургас валежите са около 100-120 литра на квадратен метър, а би трябвало да са поне 200 литра, за да е сигурно, че в почвата има достатъчно влажност.

Байчев отглежда и 200 декара с праскови, но за овощията влажността през зимата няма чак такова значение. По-важното е последните слани да паднат, преди дърветата да са разцъфтели, а не да се случат примерно в края на април, когато ще е фатално.

За зеленчуците, които се отглеждат на открито, сегашното засушаване няма никакво значение, защото те по принцип се отглеждат върху поливни площи.

За оранжерийно произвежданите зеленчуци, които у нас са предимно домати и краставици, сегашното топло време се оказва благоприятно

Защото намалява разходите за отопление и ако през последните две зими стопаните не са се отказали напълно от оранжериите заради скъпия ток и газ, сега би трябвало да са доволни.

Не е съвсем така – температурите са високи, но само през деня. През нощта падат около нулата и дори под нея, а за краставиците трябва да се поддържат постоянно 18 градуса, за доматите – 16, каза Теодора Кръстева, изпълнителна директорка на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Според нея в момента производството на български оранжерийни домати и краставици е почти на нулата заради масовите откази на колегите ѝ, които не могат да си позволят високите цени на газа. Останали са предимно онези, които отглеждат пипер, различни видове салати, спанак и ягоди.

Топлото време ражда и други проблеми – вредителите са започнали да се размножават безнаказано. Според зърнопроизводители и от Северна, и от Южна България полските мишки са станали невероятна напаст през декември и в момента стопаните пръскат луди пари, за да ги изтровят.

Същото се случва и в оранжериите с различните видове инсекти, които тормозят продукцията от домати и краставици.

"Тази зима все още не е имало нито една седмица с минусови температури, така че вредителите да измрат заедно с поколението си. Страшна напаст са и буквално съм се побъркал – раздвижиха се, размножиха се, излизат пред проветрителите и трябва да пръскам два и три пъти повече, за да измрат. А в нормални зими е достатъчно да има поне 6-7 дни с минусови температури, за да се отървем от тях до момента, в който слагаме новия разсад", каза Марин Иванов от Първомай. Неговата оранжерия, която е една от най-големите в региона, се е принудила да намали с 80% производството на домати и краставици още миналата зима заради скъпия газ и най-вероятно ще работи само с 20% от капацитета си и този сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Няма да ви кажа
    Да еба ваща мама не можах те ли по дълга статия да напишете
  • 13
    2
    Дгд
    Пак започват от далеко с оправданията да вдигат цените. Мършииииии
  • 16
    1
    Ами
    Знаеме ви номерата , ако вали - не е добре , вдигаме цените, ако не вали - пак същото, каквото и да става ще вървим нагоре в цените , докато хората не озвереят и изметат всички политици с познати имена
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари