Русенски работодател крепи персонала си с лични средства

4
Йордан Марчев се надява на по-добри дни
Йордан Марчев се надява на по-добри дни Снимка: БГНЕС

Йордан Марчев се надява на по-добри дни

Една година след началото на Covid кризата, бизнесът се оказва все по-притиснат от пандемията. Поръчки липсват, печалбите са свити, някъде с до две трети, финансовият резерв на предприятията е изчерпан, а междуфирмената задлъжнялост расте.

След поредното затваряне с необслужени кредити са около 75% от фирмите, около 1/5 имат затруднения с производството, а почти навсякъде отбелязват спад в продажбите, информира БНР.

В подобно състояние е бизнесът на Йордан Марчев, който има две обувни фабрики - в Русе и в Габрово. Той се опитва с лични средства да задържи поне персонала, очаквайки по-добри дни.

Друг пример е текстилно предприятие от Габрово. След първоначалния шок при настъпването на пандемията през март 2020-а, той бързо организира дейността си и благодарение на това, че произвежда медицински текстил. По думите на Бисер Шарков, управителя на предприятието, проблемът на сектора е липсата на държавна протекция и липса на поръчки към българските производители

Компания от сектора на услугите, организатор на конгреси, изложения и други събития, които бяха ограничени в годината на пандемията, също е пример за тежко преминаване през кризата. Близа 7 месеца и половина от 12-те месеца са били под пълна забрана, сподели управителят ѝ Ивайло Иванов.

Репортажа на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари