Русенски пчелари алармираха за фалшив мед по магазините

0
Очакваме коментара на Агенцията за безопасност на храните
Очакваме коментара на Агенцията за безопасност на храните

Големи количества мед от Украйна навлизат на българския пазар, продават се на дъмпингови цени или се преопаковат и се предлагат като български.

За това сигнализираха пчелари в Русенско, които смятат, че държавата трябва да се намеси, за да спре експанзията. Според тях комбинацията от слаба реколтата и ниски цени през тази година създава заплаха за сектора.

Пчеларите в Русенско казват, че Украйна, която не е член на Евросъюза, произвежда няколко пъти повече мед от родните пчелари. В него обаче съдържанието и разнообразието на полени, което е един от критериите за качеството на продукта, е твърде ниско.

Въпреки това украинският внос е директен удар по българските производители.

Предлага се във веригите като български мед, размесен с български, понякога и чист, просто опакован в българска опаковка от фирмите-преработватели. Германия и Великобритания забраниха тотално вноса на украински мед, защото се намериха много антибиотици в него“, обясни Иван Кънев – регионален координатор на Федерацията на пчеларите в Русе.

Милен Петров гледа 250 пчелни семейства. Според него и още 120 пчелари от местния браншови съюз, цената на българския мед у нас непрекъснато пада под своята себестойност заради чуждия продукт.

В момента над 4,20 лв. не може да се намери мед – говорим за букет. Говори се, че букетът в Украйна е същият като в България, знаем, че нашият мед е качествен, добър, но срещу такова количество ние не можем да се борим. Ние сме с по-малък капацитет – 10-12 хил. тона в България“, каза Милен Петров, председател на Областния браншови пчеларски съюз в Русе.

Председателят на сдружението за биологично пчеларство Петко Симеонов твърди, че истински мед на цена под 10 лева за килограм не може да се купи и всичко по-евтино буди съмнение. Той недоумява защо лабораториите на Агенцията по храните не успяват да хванат фалшификаторите.

Много често се случва да се смеси с български мед, който е с много високо качества, за да му се подобрят характеристиките“, коментира той по телефона.

Според производителите пропуски в Закона за храните и недомислия в наредба 26 на Земеделското министерство убиват малките производители на български качествен мед и стимулират фалшифицирането на продукта.

Според производителите пропуски в Закона за храните и недомислия в наредба 26 на земеделското министерство убиват малките производители на български качествен мед и стимулират фалшифицирането на продукта.

Очакваме коментара на Агенцията за безопасност на храните, до която изпратихме запитване за вноса на мед в България.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари