Русенски младежи честваха Илинденско-Преображенското въстание в Македония

0

Тази година се навършват 113 години от Илинденско-Преображенското въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация, както и 130 години от първия устав на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК), изготвен от Гоце Делчев и Гьорче Петров.

По този повод Националният младежки комитет (НМК) на ВМРО-БНД направи обиколка из Република Македония, чиято основна цел бе честването, организирано от "Български културен клуб-Скопие" в село Смилево. Седемдесет младежи от ВМРО от цяла България взеха участие в обиколката. Групата от русенската младежка организация бе съставена от шестима млади родолюбци, начело със заместник-председателят на НМК за североизточна България Траян Тотев. 

Обиколката започна на 22 юли 2016 година с храм „Успение на Пресвета Богородица“ и плочата в памет на Тодор Александров, намираща се в град Щип. Покрай светите места минава река Брегалница. Някога църквата е била пълна с тайници за оръжия и тунели през, които при нужда войводите са бягали отвъд реката без да бъдат забелязани. 

Разбира се всички църкви в Македония са изписани на чист български език. В храма правят впечатление красивата дърворезба, витите стълби и прекрасните стенописи по куполите и стените до средата на първият етаж. За съжаление част от стените са прясно боядисани в бяло. Известно е какви систематични усилия полага сърбокомунистическата македонистка клика, управляваща Република Македония, да затрие всяка следа на българщината. 

Следващата спирка на младежите е град Прилеп. Там те посетиха черквата „Св. Благовещение", където се намира иконата на светите братя и равноапостоли Кирил и Методий - български просветители от Преслав. В двора на храма е гроба на полк. Стефан Илиев – командир на 15-ти Ломски полк, убит през 1917 г. на Червената стена, както и костница на български войници и войводи на ВМРО. Всички тези светини за българската история носят върху себе си следите на опитите на сърбите през годините да ги унищожат. В близост е германско военно гробище, в което има и български парцел, в който почиват тленните останки на 60 български офицери и подофицери, починали в германската военна болница в града по време на  Първата световна война.

"Вечерта пристигаме в Охрид. За съжаление времето е малко и успяваме да разгледаме само част от града и то по тъмно. Но въпреки това разходката покрай красивото езеро е изпълнена с български народни песни на живо, които се чуват от всяко заведение." - споделят младежите възторжено. 

Преди Смилево се намира село Цапари, където само в черквата "Св.Георги" има 7 паметника на български офицери от Първата световна война и илинденската костница на въстаниците от ВМРО от 1903 г. ,а на 300м. от църквата има възстановено българско военно гробище. Това именно е и следващата точка от дългия преход на младежите от ВМРО

"Ежегодното поклонение пред паметника на Даме Груев, освен свидетели на провокации от единици македонисти, ни даде и невероятната възможност да се запознаем с потомци на Борис Дрангов и Тодор Александров. При срещата с тези хора ние усетихме техните славни деди. Чувството е уникално! Тези хора са в основата на това, което ние младежите на ВМРО ще продължим, а именно борбата за българите и българщината!" - разказаха русенските родолюбци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари