Патриотите честваха годишнината от Илинденското въстание

2

Днес пред паметника на Даме Груев в с. Смилево в Македония ВМРО чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание с традиционно шествие в памет на героите от Освободителното движение.

Събитието беше почетено от заместник-председателя на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки, народните представители от ПГ на Обединени патриоти от квотата на ВМРО - БНД Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов и Калин Поповски, младежката организация на партията и симпатизанти от цяла България.

На церемонията Джамбазки изнесе пламенна реч, в която подчерта важното значение на добросъседските отношения между братските народи. Той подчерта, че такива важни исторически събития трябва да бъдат чествани със съвместни тържества и припомни общото историческо минало, което имаме с братята ни от Македония.

"Отбелязваме избухването на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Защо го казвам, защото историческата истина е една. Това е едно въстание, което преобразява историята на българската нация, то показва единството на каузата на един въстанал свободен народ, който иска да живее по собствените си правила. Свобода, национално единство и единение. То обединява нас свободните българи, българите от Македония и от Тракия. Тази борба продължава не защото народите ни не са обединени, а защото продължава геополитическата манипулация на историческата истина. Ние признахме конституционното име на Македония и не приемаме някой друг надменно да диктува как да се казва Македония, особено онези от север" - каза Ангел Джамбазки.

Депутатът Борис Вангелов се обърна към хората емоционално. "Ще ми се да вярвам, че днес героите от Илинден седят от дясно на Отца и с молитва се радват на нашето събиране днес", заяви Вангелов.

В събитието участие взеха и младежи от русенската младежка организация на ВМРО "Велика България", които пропътуваха голямото разстояние до Македония, за да сведат глави пред делото на Илинденци.

Междувременно на русенските граждани бяха раздадени близо 3000 брошури, които съдържат информация относно историческото събитие, а пред паметната плоча в памет на основателите на тайните офицерски братства Александър Протогеров и Борис Сарафов, издигната от местните воеводи през 2014 година, поставиха цветя и сведоха глава с минута мълчание.Това е един от най-тачените празници в организационния календар на патриотите от ВМРО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари