Русенката Цветослава Тонковска е най-добър млад готвач

1

Сред сервитьорите най-много точки събра Вилина Кирова от Добрич

Ясни са имената на победителите в регионалния кръг на националното състезание по професии в сферата на ресторантьорството.

Най-добър млад готвач стана русенката Цветослава Тонковска. Второто място отиде при Емре Ахмед от Варна, а трета се класира Моника Василева от Добрич.

Сред сервитьорите най-много точки събра Вилина Кирова от Добрич, а втора остана Виктория Василева от Русе. Почитаната стълбичка допълни варненката Соня Манoловска. Всички ученици са възпитаници на професионалните гимназии по туризъм в съответните градове, информираха от Областната администрация.

За призьорите бяха осигурени специални награди. Освен грамоти, медали и купи, те получиха и еднократна парична премия от Браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите в Русе. За класиралите се на първо място тя бе в размер на 150 лв., за техните подгласници 100 лв., а за завоювалите трето място 50 лв. Също така всички участници в надпреварата получиха и професионални престилки, осигурени от организацията и сертификати за участие. За топ три във всяка от двете категории имаше и грамоти от областния управител Галин Григоров. Журито също не се размина без отличия. Освен почетни плакети от директорката на професионалната гимназия по туризъм в Русе Ренета Вълева те получиха и книга с рецепти от крайдунавския град от началото на 19-и век. Те са събирани от ученици в гимназията с помощта на местния държавен архив. Припомняме, че журито беше съставено от доказани специалисти на европейско и световно ниво в сферата на кулинарията. В него влязоха председателят на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски, генералният координатор на организацията Катя Бакиева и Детелин Илиев. Кулинарните заложби на младите готвачи бяха наблюдавани пък от зорките погледи на председателя на Българската асоциация на професионалните готвачи Георги Ерменков, както и от Александър Русев и Светломир Петров.

Награда за цялостен принос към развитието на професионалното образование в областта получи и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

„Професионалното образование е кауза, която ще продължа да отстоявам! Благодаря на директорите и учителите затова, което правят! Вие давате професия на младите за цял живот! Продължавайте и дерзайте! Наша задача е да сме до Вас“, заяви д-р Георгиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари