Русенската опера влиза в училище

0
Държавна опера – Русе ще гостува на учениците от шестите класове на СОУ „Възраждане
Държавна опера – Русе ще гостува на учениците от шестите класове на СОУ „Възраждане

Русе / В началото на новия учебен срок Държавна операРусе продължава своите образователни инициативи. Предстои поредица от образователни концерти-лектории през месец март, информираха от културния институт.

На 9-ти и 10-ти март солистите на Русенската опера Владислава Гарвалова, Петя Цонева, Даниела Караиванова, Владимир Попов, Калоян Христов, Мария Цветкова, Андреана Николова, Диана Василева, Георгиос Филаделфевс, Александър Баранов, Пламен Бейков съвместно с артистите от балета Елка Радулова и Михаил Дамянов гостуват на учениците от шестите класове на СОУ „Възраждане“. С грим, перуки, костюми и реквизит ентусиазираните певци представят темите „Оперета и мюзикъл“ и „Бетовен – любовен и революционен“.

Пред огледалото любопитните ученици могат да научат как се поставя сценична перука, колко силен и в какви цветови нюанси трябва да бъде сценичният грим, какви са разликите във вокалната постановка при пеене на оперна ария, ария от оперета, песен от мюзикъл или песен от рок-опера. Учениците могат да видят и чуят как ярките фолклорни мотиви на унгарската и българската народна музика и танци украсяват и обогатяват стилистиката на оперетното изкуство на Австроунгария и България, да усетят неповторимия чар на Бродуей, да почувстват силата на страстите, бушували в сърцето и душата на гения Лудвиг ван Бетовен.

Автор и водещ на образователните лектории е певецът Пламен Бейков, а акомпаняторът, който с лекота да премине през разнообразните музикални стилове е пианистката Йоанна Маринова.

Предстоят лектории в Математическата гимназия „Баба Тонка“, СОУ „Йордан Йовков“, а интересът на учениците ще отвори отново вратите на Русенската опера за разходка зад кулисите, в репетиционните зали, гардероба и ателиетата.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари