Русенската опера представя премиерата на „Лето 893“

1
Спектакълът, който ще се играе от 19:00 часа в Доходното здание, се посвещава на 1130 години от Преславския църковно-народен събор
Спектакълът, който ще се играе от 19:00 часа в Доходното здание, се посвещава на 1130 години от Преславския църковно-народен събор Снимка: Държавна опера - Русе

Спектакълът, който ще се играе от 19:00 часа в Доходното здание, се посвещава на 1130 години от Преславския църковно-народен събор

Премиера на операта „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев с диригент Владимир Бошнаков ще направи тази вечер Русенската опера на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Спектакълът, който ще се играе от 19:00 часа в Доходното здание, се посвещава на 1130 години от Преславския църковно-народен събор – историческата кулминация на покръстването на българския народ.

Точно 50 години след световната премиера на русенска сцена и 1130 години от Преславския църковно-народен събор историческите персонажи ще оживеят, чрез използването на постмодерните изразни средства на сценографията и костюмите, като провокират въображението на публиката.

Когато композиторът с русенски произход Парашкев Хаджиев навършва 60 години през 1972 година, създава и своята историческа операЛето 893“. На следната година, на 26 март 1973 година, творбата е поставена на сцената на Русенската опера. Това е нейната световна премиера, осъществена в рамките на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Опера в девет картини от Парашкев Хаджиев

Либрето – Банчо Банов

Режисьор на оперния спектакъл е Пламен Бейков, сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов, хормайстор е Стелияна Димитрова – Хернани, и хореограф – Весела Василева. В ролите ще се превъплътят Момчил Миланов, Добромир Момеков, Теодор Петков, Глория Пенчева и Петя Цонева, Даниела Караиванова и Нели Петкова, Стоян Стоянджов, Денис Иванов /гост/, Иван Пенчев, и Стилян Цветков.

Участват оркестър, хор, солисти и балет на Държавна операРусе, както и артисти от Русенската детска опера с ръководител Свилен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари