Русенската болница спешно се нуждае от доброволци

2
Понякога болният се нуждае от чаша вода и няма кой да му я даде
Понякога болният се нуждае от чаша вода и няма кой да му я даде Снимка: Дарик

Отделенията на Русенската университетска болница имат нужда от доброволци, които да се грижат за пациентите и да им отдават топлина и внимание.

Затова екипът на здравното заведение е потърсил помощта на Червения кръст и други неправителствени организации. Проблем за началото на подобна хуманна инициатива е липсата на Закон за доброволчеството, който да регулира правата и задълженията на подобни ентусиасти, пише БНТ.

Във всяко едно отделение на болницата има нужда от хора, които да обръщат внимание на пациентите, да им помагат да се облекат, да им купят вестник, да им почетат книга и да направят дните им по-леки.

Цветелина Станчева - гл. медицинска сестра в Русенската болница: "Специалистите по здравни грижи много добре си вършат работата, но те се занимават предимно със сестрински грижи, но те не могат да бъдат непрекъснато до леглото на болния, а болният понякога се чувства самотен, понякога се нуждае от чаша вода".

Необходимостта от доброволци у нас е не по-малка от тази в други държави, казват от болницата.

Стела Кръстева - експерт по връзки с обществеността в Русенската болница: "В Европа, в родилните отделения включително има доброволци, които отиват, за да гушкат бебета, защото, да речем, в този момент майката е на легло и няма възможност да направи това".

От Русенската болница държат да уточнят, че доброволците в никакъв случай няма да компенсират намаления щатен състав на сестрите. Напротив медицински сестри и фелдшери винаги се пренасочват от едно отделение в друго при нужда. Доброволците всъщност са тези, които обграждат с внимание и любов пациентите и правят престоя им в болницата по-приятен и поносим.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари