Русенската библиотека се превръща в гнездо на Европейската нощ на литературата

0
Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира редица събития през септември
Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира редица събития през септември Снимка: Dunavmost / архив

Регионална библиотека "Любен Каравелов" организира редица събития през септември

На 16 септември (събота) от 10:00 ч до 13:00 ч. библиотеката се включва в богатата градска програма на Европейските дни на наследството с две събития:

В градинката на площад „Александър Батенберг“ от 10:00 до 12:00 ч. ще има ретро игри под надслов „Ринги ринги рае“. Очакваме деца и родители да се забавляваме заедно в игрите на мама и татко с федербал, скачане на ластик, дама... и усмивки.

През 2023 г. се навършват 100 години от монтирането на часовника в кулата на библиотеката. В партньорство със Сдружение „РусчукБГ“ и група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ организираме отбелязването на годишнината - от 12:00 ч. в Часовникова кула – презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов, Сдружение „РусчукБГ“;

- от 12:30 ч. в Заседателна зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.

Програмата ще повторим и в рамките на Литературния фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ на 6 октомври (петък) в 17:00 ч.

На 20 септември, сряда, от 18:00 ч. в Читалня (синя) І етаж Димитър Миленков ще срещне бъдещите си читатели с новата си творба „Път през умовете“. Това е книга, в която през историите на различни хора можеш да се докоснеш и да разбереш природата на мисълта и силата ѝ да сътворява преживяванията ни. Именно това познание е помогнало на героите в книгата да постигнат щастие и просперитет. Димитър Миленков е банкер, открил и развил дарбата си на писател.

На 26 септември (вторник) в 17:30 ч. в читалня (синя) І етаж писателката Мариела Георгиева ще срещне русенци с новата си книга „Лицата на неродените пеперуди“. В повестта всяка история има собствен живот, но същевременно е неразривно свързана с другите чрез главната героиня. Това е опит за събиране на парчетата на един разпилян живот в един самосвиващ се глобализиран свят, където насилието се явява отдушник и надзирател. Мариела Георгиева е родена и отрасла в Бургас, завършила Социология в СУ, а в САЩ две магистърски програми – Бизнес Администрация и Криминално правосъдие. За известно време служи в Американската Армия. През 2016 г. става лицензиран полицай в щата Тексас. Година по-късно започва работа като детектив в отдела Домашно насилие, където работи до завръщането си в България през 2021 г.

На 27 септември (сряда) библиотеката отново ще е гнездо в Европейската нощ на литературата. Започваме в 18:00 ч. и ще четем до 21:30 ч. откъс от "Невидимото дете" на финландската шведскоезична писателка Туве Янсон в беседката на площад Батенберг.

Тази година Европейска нощ на учените ще се проведе на 29 септември (петък), а основна тема на събитието е адаптацията на човечеството към промените в климата и взаимодействието на науката с изкуствата и околната среда в борбата за по-устойчиво бъдеще. РТИК отново е регионален организатор, а библиотеката е партньор на това събитие. Програмата в библиотеката е в часовия пояс 18:00 – 22:00 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ф16
    Заглавието кърти,напомня ми когато бях пионерче громим врага винаги и навсякъде.Гръмки заглавия за няма нищо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари