Представиха "Театрална книжица" в Русе!

0

Представиха "Театрална книжица" на Живодар Душков в Русе

Премиерата на новата книга на русенския историк, журналист и писател Живодар ДушковТеатрална книжица“ се състоя в  Регионална библиотекаЛюбен Каравелов”. Изданието представиха гл. ас. д-р Мира Душкова и гл. ас. д-р Велислава Донева от Русенски университет „Ангел Кънчев“.

В началото на срещата Живодар Душков сподели, че „Театрална книжица“ е сборник от две части, назовани от него действия, в които той е поместил част от свои научни и публицистични текстове, посветени на театралното дело в Русе. Изданието припомня за една позабравена личност от театралния живот на Русе – Тодор Дашков, съставител на първата история на Русенския драматичен театър, издадена през 1926 г. На страниците на книгата Живодар Душков поднася на читателя и любопитни случки от живота на русенските театрали през 20 – 40-те години на миналия век.

Интерес представляват и проучванията му за зараждането и развитието на детския театър в Русе през 30-те години, както и анализът на Шекспировия репертоар на актьора Сава Огнянов. Портретите на режисьора Любен Гройс, на актьорите Андрей Медникаров, Миланка Петрова, Ружа Любомирова и Людмила Петрова обогатяват пъстрия театрален свят на книгата.

В своята рецензия за книгата гл. ас. д-р Велислава Донева каза: „Театрална книжица” е реверанс към театъра, поклон. Полезна е не само за специалисти по история на театъра, а и за хора, които не се занимават професионално с театър, но се интересуват от него. Тя е позитивна книга – не предизвиква с ефектни паралели и обезсърчаващи изводи за нещо отминало. Но те кара да се замислиш за това – ако нещо е по възможностите на следващите поколения – това е поддържаната жива памет и удивление, отговорност пред националния живот, неговото лице и същност да въплъщават тези, които са си отвоювали с достойнство, интелект и дарба, със съвест това право.”

Драматургът Крум Гергицов, който беше сред присъстващите на събитието, сподели: „Книгата на Живодар Душков заявява не само пристрастието му към театъра, но тя има и приносен характер към писането на голямата история на Русенския драматичен театър. Една книга, която отваря нова страница от историята на театъра и обогатява театралната литература, издадена през последните години. Живодар Душков се чувства уютно сред личностите и явленията на тази история.”

На премиерата присъстваха близки и приятели на автора, както и много почитатели на театралното изкуство. Тук бяха и някои от героите на книгата, сред които актьорът Андрей Медникаров, една от емблематичните за русенския театрален живот личности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари