Русенска фирма се отказа от четиридневната работна седмица

3
Служителите на консултантската фирма на Петър Петев са минали на дистанционна работа три години след началото на експеримента
Служителите на консултантската фирма на Петър Петев са минали на дистанционна работа три години след началото на експеримента Снимка: Фейсбук

Служителите на консултантската фирма на Петър Петев са минали на дистанционна работа три години след началото на експеримента

Възможна ли е четиридневна работна седмица и у нас? Малък брой фирми са пробвали да работят 32 вместо 40 часа. Прави впечатление, че и те вече се отказват от този начин на организация на работното време.

Ако четиридневната работна седмица се въведе в България, ще паднат производителността на труда и заплатите, категорични са работодателските организации. Според синдикатите, идеята за 4-дневната седмица е добра, тъй като служителите ще бъдат по-отпочинали.

През лятото на 2019 г. русенска фирма нашумя с въвеждането на четиридневна работна седмица за осемте си служители. Управителят се решил на смелата постъпка, след като прочел статия по темата в специализирано издание. Заплатите на служителите останали същите като при петдневна работна седмица., припомни БНТ.

"Когато хората почиват повече, в работното време са по-мобилизирани, по-оптимизирани и обемът работа, който се свършва за 5 дни, би могъл да бъде свършен за 4 дни при такава мобилизация", казва Петър Петев, управител на консултантска фирма.

Три години по-късно обаче се оказа, че от фирмата са се отказали от четиридневната работна седмица и вече работят дистанционно. Днес те отказаха да застанат пред камерата на националната телевизия.

Според Асоциацията на индустриалния капитал на този етап у нас четиридневната работна седмица е неприложима. Особено в големи производства с непрекъснат цикъл.

"В България производителността на труда е пет пъти по-малка от средната в Европа. И не произвеждаме достатъчно много продукти с висока добавена стойност. Освен това имаме и дефицит на работна ръка, т.е. няма свободна работна ръка, която да замести липсващата, когато не работи през този един ден", обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Ако се въведе, производството ще спадне с 20%, казва още Иванов, заплатите също. Моделът е тестван в скандинавските страни, в Дания и Испания, обяснява той, но засега е неприложим. Може би единственото изключение е IT секторът, където един служител може да свърши работата си вместо за пет, за четири дни. Така смята и Венелин Молнар, управител на дизайнерско бюро в Русе. Той има трима служители.

"Аз лично го намирам за приложимо там, където имаме творчески и иновативни дейности като в нашата компания примерно, където може да се комбинира това и с отдалечената работа. Докато в други бизнеси то е ясно, че след като намалее броят на отработени работни часове ще намалее и заплащането", казва той.

Синдикалистите са оптимисти. Казват, че ако работодатели и синдикати се договорят, законовата рамка може да бъде променена и работната седмица да стане четиридневна.

"Ако чрез по-кратката работна седмица се повиши производителността на един работник или служител и се даде възможност той да бъде по-дълго със своето семейство и по този начин, връщайки се по-отпочинал на работа, работи по-ефективно и продуктивно, защо да не е възможно", пита Величка Микова, национален секретар на КНСБ.

Според Величка Микова тенденцията рано или късно ще дойде и в България. Важното и най-трудно за изпълнение условие обаче е да се предвидят средства, които да компенсират загубения работен ден и заплата да се получава за пълен работен месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    9
    ЗАКРИВАЙ
    Това с производителноста на трудът е меко казано комично. До преди няколко месеца работих за българска фирма, която препродаваше услугите ми на чуждестранни компании. Преместих се в една от тези чуждестранни компании, където продължавам да извършвам абсолютно същия труд, че и по-малко. За сметка на това получавам 3 пъти по-високо заплащане. Това е масово! Нашенските бизнесмени трупат печалби от разликата в заплатите. Чуждестранния работодател не си купува всяка година нов автомобил, нито води по няколко любовници на екзотични дестинации. Ей там е разликата, а не в производителноста на труда.
  • 5
    8
    Русенец
    "В България производителността на труда е пет пъти по-малка от средната в Европа." - Защото мерите производителността в пари, а парите, които плащат тук за труда са смешни.
  • -5
    7
    Работо-наемател
    Нещо не разбрах? Аз ясно и конкретно искам - наемам ти силата, уменията и качествата срещу тия и тия пари. Ти се съгласяваш, аз дали печеля или губя си е моя работа. Аз ти давам парите! И да бе, роб си ми! Грижа се да си ми жив, здрав, да ми работиш. Като не искаш - не съм те вързал с топуз.
  • 11
    6
    Р. Т.
    Типичния български работодател, гледа на работниците си като на роби, ако зависеше от Ганьовците пишман бизнесмени хората щяха и 7 дни в седмицата да работят за да може де да карат БМВ-та докато дават на хората минимални заплати
  • -15
    5
    Работо-наемател
    Работника трябва да се гърчи и изцежда всичко от него! Аз работа не давам, наемам я! Пари, условия, договори сме ги. За това ми е работник, а не ми е шеф! Като му е кеф, да става като мен!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари