Русенки са на първо място по онкозаболявания в страната

0
Замърсяването на въздуха обаче не е виновно, заяви д-р Камен Кожухаров
Замърсяването на въздуха обаче не е виновно, заяви д-р Камен Кожухаров Видео: TVN

Русенки са на първо място по онкозаболявания в страната, но това включва и заболявания на гърдата и женската полова система, съобщи днес д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексния онкологичен център.

Данните бяха изнесени в отговор на тиражираните информации, че замърсяването на въздуха е основната причина за заболяванията от рак. Те са от националната ракова статистика за 2015 година. При рака на белия дроб русенските жени са на 15 място в страната, а в Силистра са на първо. А при рака на ларинкса сме на 17 място в страната, коментира Кожухаров. 

Данните при мъжете сочат, че русенци са на 12 място по обща онкозаболеваемост, което е златната среда. Обслужваните от центъра Разград и Силистра са съответно на 20 и 22 място, т.е. с относителна ниска заболеваемост, допълни Кожухаров. При рак на белия дроб при мъжете Русе е на 23 място, Силистра са на 8 място, а Разград на 20 място. При рак на ларинкса русенци са на 11 място в страната.

От всички заболявания свързани със замърсяването на въздуха Русе е под средното за страната, обобщи Камен Кожухаров. Според него в града няма фактор, който да повишава риска от заболеваемост. В Русе основният фактор на замърсяване са ФПЧ, но нямаме данни за въздействие на вредни и канцерогенни вещества. Като причинител на рака на белия дроб се запазва тенденцията на първо място да бъде тютюнопушенето.

Комплексният онкологичен център има регистрирани 19 000 пациенти от Русенска, Разградска и Силистренска области. Над 50% от пациентите са от Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари