Русенка участва в създаването на диалектен речник за деца

0
Магдалена Абаджиева е част от екипа от учени към БАН
Магдалена Абаджиева е част от екипа от учени към БАН Снимка: Дарик

Магдалена Абаджиева е част от екипа от учени към БАН, който създаде дигитален речник за деца

Диалектен интерактивен речник за деца създадоха учени от Института за български език към БАН. Сред тях е и русенката Магдалена Абаджиева, която е част от екипа и координатор по проекта. В него са събрани около 180 книжовни думи с техните диалектни съответствия, групирани в 9 основни категории, уточни тя пред Дарик Радио. Речникът ще бъде допълван във времето с още остарели думи.

Предвидена е и възможността ползващите го също да предлагат думи, използвани от техни близки в различните краища на България. Важно е децата да знаят значението на редките и остарели думи, допълни тя, защото това ги връща към корените и им помага да бъдат устойчиви.

Чуйте още какво сподели Магдалена Абаджиева:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Гост
    Идеята е добра и с добра насоченост. Така поне няма разни НПО да мрънкат, че трябвало да превеждат Под игото на новобългарски, а покрай превода току-виж се позатрили всички думи "робство" и са се заместили с "присъствие". Но нямаше да има нужда от такъв речник, ако децата играеха ваканциите по селата, като едно време. Тогава дядо и баба говореха на диалектна форма и децата я научаваха и я разбираха.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари