Русенка осъди общината да плати 1100 лева заради падане в дупка

2
Жената се спънала в неравностите по една от алеите в Младежкия парк и паднала
Жената се спънала в неравностите по една от алеите в Младежкия парк и паднала

Окръжен съд – Русе измени решението на районния съд и осъди Община - Русе да заплати на М. Х. общо 1100 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди и 40 лв. имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното плащане, както и разноските в производството

Случаят е от 21.10.2019 г., когато М. Х. преминавала по алеята в Младежки парк, започваща от Вазата в посока към АЕГ „Гео Милев“ от страната на централния вход на сградата. Между паметниците на Баба Тонка и на Ангел Кънчев тя се спънала в пукнатините на изронения асфалт, след като кракът ѝ попаднал в неравност. Вследствие на това паднала по лице, охлузвайки носа, ръцете и краката си.

Тъй като е безспорно, че този участък е публична общинска собственост, дамата предявила иск срещу Община – Русе, чието задължение е да го поддържа. Районният съд установил съпричиняване от страна на М. Х., поради което уважил претенцията за неимуществени вреди само до 200 лв. Състав на Окръжен съд – Русе счете тази преценка за неправилна, тъй като вървящият няма задължение, основано на закон или наредба, което да го задължава да върви бавно или да не бяга, да се оглежда за неравности, да е постоянно съсредоточен в пътя, по който върви, или да избягва неравностите, като преминава по друг маршрут.

Видно от съдебно-медицинската експертиза, нараняванията са породили чувство за болка и са създали неудобства на увредената при извършване на обичайните битови движения, поради което въззивният съд приема за справедлив първоначално заявения с исковата молба размер от 1100 лв. Предвид уважаването изцяло на претенцията за неимуществени вреди, то и искането за увеличаване на обезщетението за извършения медицински преглед от 20 на 40 лв., също е уважено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари