Русенка: Измамниците ми казаха, че внучката ми е умряла!

0
Разплаках се, страшно го преживях, разказва жената, на която ало измамници са звънели три пъти
Разплаках се, страшно го преживях, разказва жената, на която ало измамници са звънели три пъти Видео: БНТ

28 случая на телефонни измами са регистрирани от началото на годината в Русенска област.

Разкрит е извършителят на две от тях - мъж от град Ветово. Макар и измамените да са по-малко от миналата година, от русенската полицията казват, че броят им продължава да е голям. Затова при изплащането на пенсиите вече на всеки пенсионер ще дават брошура, но с по-малко текст, за да е по-разбираем за възрастните хора.

На всеки пощенски клон в Русе са разлепени брошури с инструкции към възрастните хора как да разпознават телефонните измамници. Има ги и по входовете, раздават ги и кметовете по селата. Въпреки това продължава да има хора, които се подлъгват от измамните схеми и се притесняват от заплахите, информира БНТ.

Илиян Енчев - зам.-директор на ОДМВР - Русе: "Измамниците използват изключително много арогантни изрази и заплашват, което съответно разколебава възрастния човек, колкото и да си му говорил…"

В подобна ситуация е изпадала и Янка Узунова. Уплашила се - от другата страна на телефона мъжът разказвал толкова правдоподобна история.

Янка Узунова: „Три пъти. Първият път се хванах. Леле, страшно го преживях. Бях готова, ама нямам пари… Представяте ли си - внучката ми умряла. Аз се разплаках."

Все пак Янка се усетила и задала личен въпрос, на който отсреща не могли да отговорят. Била чула за това от медиите. Самата тя признава, че многото информация понякога обърква.

Янка Узунова: „Трябва по-кратко, по-сбито нещо".

От русенската полиция стигнали и до друг извод - че измамниците използват информацията, написана в предупредителните брошури.

Илиян Енчев - зам.-директор на ОДМВР - Русе: "Те направо вземат нашите изречения и ги изговарят по телефона. Затова аз сведох съвсем до минимум предупреждението: „Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда."

Новите брошури ще се раздават на пенсионерите от полицаи, който ще дежурят край пощенските клонове и заради зачестилите напоследък обири.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари