Полицията в Русе бори телефонните измами с нов подход

0
Измамниците стават все по-хитри и постоянно измислят нови схеми, затова и полицията става по-изобретателна
Измамниците стават все по-хитри и постоянно измислят нови схеми, затова и полицията става по-изобретателна Видео: Русе Медиа

Полицията в Русенско сменя подхода срещу телефонните измами.

Оказва се, че големите брошури с подробни обяснения повече объркват възрастните хора, отколкото да ги ориентират в ситуацията. А и схемите, които се използват от измамниците, непрекъснато се променят и развиват. Полицаите дори са установили, че престъпниците се обаждат по телефона, като използват дословно изреченията от предупредителните брошури, за да звучат по-автентично и да хванат на въдицата си нищо не подозиращите пенсионери, коментира зам.-директорът на ОД МВР - Русе комисар Илиян Енчев, предаде Русе Медиа.

Затова в момента се изработва нов вид листовка, която е с размери, малко по-големи от визитна картичка. На нея ще бъде написано само едно предупредително изречение: „Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!“. Тези листчета ще бъдат раздавани от полицейски служители заедно с пенсиите на възрастните хора, като на задната им страна ще има кратко указание да позвънят на тел.112 и да се свържат с близките си или с полицията.

Все пак органите на реда могат да отчетат положителна тенденция в борбата си с телефонните измами. Броят на хората, които са пострадали, значително е намалял. За първите шест месеца на годината има регистрирани 28 измами, докато за същия период на 2017 г. те са били 37. За съжаление до момента са разкрити само две, извършени от един и същ човек от Ветово.

Притеснителното е, че измамниците си служат с арогантни изрази и заплахи, включително за физическа саморазправа и убийство, които стряскат иначе информираните пенсионери. И се случва те да се притеснят и да станат жертви, като дадат исканите пари.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари