Намалява броят на телефонните измами в Русенско

0
20 000 лева са върнати на "ужилени" русенци
20 000 лева са върнати на "ужилени" русенци

Броят на телефонните измами в Русенско намалява.

Това заяви заместник-директорът на МВР в крайдунавския град комисар Илиян Енчев, предаде БТА. 

За първите шест месеца на тази година са регистрирани 28 телефонни измами. Те са с девет по-малко за същия период на 2017 година. Разкрити са две измами, извършени от мъж от Ветово. Възстановени са и 20 000 лева на потърпевши граждани. Парите били задържани от полицаите в момента на предаване на т. нар. "мулета", използвани от престъпниците. 

Енчев каза още, че се обмисля и промяна на метода, използван като превенция срещу телефонните измами. Големите брошури или малки книжки с подробни обяснения не били толкова ефективни. 

"Колкото повече пишем в тази брошура, толкова повече информацията се използва и от измамниците, които цитират дословно изречения от нея по телефона. Отделно, хората се объркват от всички тези схеми, които непрекъснато се и променят от престъпниците", обяснява Енчев. 

Затова в момента се изработва нов вид листовка, предназначена основно за възрастните хора, които са най-потърпевши. Тя е с малки размери, а обмисляният вариант на предупреждението е то да бъде от едно изречение - "Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!". На обратната страна има и указание за реакция в подобна ситуация - да позвъним на тел. 112, да се свържем с близки, роднини, съседи, да уведомим полицейския си инспектор по местоживеене.

Енчев обясни, че идеята е полицаи да раздават листовките на възрастните хора - например, когато си получават пенсиите в пощенските клонове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари