Русенец къта антични монети за 50 бона

0
Русенец къта антични монети за 50 бона

Две досъдебни производства са били заведени през 2013 г. във връзка с престъпления, свързани с културно-историческото наследство, сочи информация от годишния отчет на ОД на МВР. И по двете следствените действия все още продължават.

През изтеклата година са били проведени специализирани полицейски операции, при които са извършени проверки на антикварни магазини и тържища, където се предлагат вещи с културно-историческа стойност. На тези места не са констатирани нарушения, нито пък установени ценности – предмет на престъпление, е резултатът от проверките.

В Областната дирекция обаче е била придобита информация за човек, който държи археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. В резултат са били претърсени дома му и банков сейф, от които са били иззети множество антични монети, отнасящи се към класическата, ранно елинистическата, римската и късно античната епохи, както и средновековни монети – от ХІ-ХІV в. По първоначални данни, стойността на иззетите културно-исторически ценности е за около 50 000 лева.

Това направление на дейност през по-голямата част от 2013 г. е било приоритет на БОП. След преминаване на структурата към ДАНС обаче се е наложило да бъде насочен ресурс и да се активизира дейността на ОД на МВР-Русе за противодействие на престъпленията, свързани с културно-историческото наследство, заключава по темата докладът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари