Русенецът Веселин Топалов е сред 50-те най-велики шахматисти

3
Веселин Топалов е 21-и в класацията, в която води Гари Каспаров
Веселин Топалов е 21-и в класацията, в която води Гари Каспаров Снимка: Chessbase

Българският гросмайстор Веселин Топалов попадна в класацията на 50-те най-велики шахматисти на всички времена на най-голямата шахматна общност в света - chess24

Топалов, който държеше световната титла на ФИДЕ между 2005 и 2006 година и е бивш водач в световната ранглиста, бе класиран на 21-ото място сред най-големите имена в спорта с белите и черни фигури, информира БНР. Точно пред българина е легендата на съветския шахмат Виктор Корчной, а веднага след Топалов се нарежда естонецът Паул Керес, смятан от мнозина за най-великия играч, който никога не е ставал световен шампион.

В класацията на chess24 първото място за "Най-велик шахматист на всички времена" заема руснакът Гари Каспаров. Втори е настоящият световен шампион Магнус Карлсен, а третото място в "Залата на славата на шахмата" от сайта присъждат на американеца Боби Фишер.

Припомняме, че Веселин Топалов е роден на 15 март 1975 г. в Русе. Учи в  Цар Калоян. На 8 години баща му го запознава с правилата на шахмата. На 12 г. вече е майстор на спорта. През 1989 г. в Агуадиля (Пуерто Рико) Веселин Топалов става световен шампион за юноши до 14-годишна възраст. На 13 г. за световната си титла е удостоен със званието международен майстор. Пред 1990 година става световен вицешампион за юноши до 16 години в Сингапур. Така започва звездната кариера на Топалов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари