Русенецът Теодор извади кръста от река Вардар в Македония

1
За първи път кръстът е изваден от чужденец
За първи път кръстът е изваден от чужденец

Гражданин на България на 23-годишна възраст бе щастливецът, успял да извади кръста от водите на река Вардар в Гевгелия, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“, цитирана от Агенция Фокус.

Теодор Цветков от Русе бе най-бърз от близо 40 ентусиасти, които се потопиха във водите на реката в търсене на кръста, както повелява традицията на празника Богоявление

Свещениците и многобройните жители на града бяха приятно изненадани, че за първи път кръстът е изваден от чужденец, и пожелаха на късметлията много здраве. 

Кметът Сашо Поцков също поздрави младия българин. Не липсваха и подаръци – Цветков ще си тръгне от Гевгелия с нов лаптоп и телевизор. Българинът увери, че средствата, които ще събере от обикалянето с осветения кръст по домовете, ще бъдат дарени за лечение на болни деца.

Младият мъж вади за трети път кръста на Богоявление, след като две поредни години е най-бързият сред участниците в ритуала на река Дунав при Русе.

Теодор Цветков е треньор по плуване и помага на деца с увреждания в Спортното училище в Русе. Преди Коледа той преплува езерото в лесопарка "Липник" край Русе с благотворителна цел. Набраните средства бяха дарени за лечението на момиченце.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари