Русенец: Образователната система е виновна за функционалната неграмотност на учениците

1
50% от учениците в България не могат да се изразят писмено, говорят с клишета, бъркат понятия или ги употребяват неправилно, не четат художествено слово, защото ги затруднява
50% от учениците в България не могат да се изразят писмено, говорят с клишета, бъркат понятия или ги употребяват неправилно, не четат художествено слово, защото ги затруднява Снимка: БГНЕС / Архив

Приятели, имам повод да ви поздравя с Международния ден на грамотността. Той се отбелязва на 8 септември и е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и честван за пръв път през 1966 г.

Сиреч сме набори.

Призван е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността.

В днешно време световен проблем е неграмотното писане. Но аз ще споделя безпокойството си от т.нар. функционална неграмотност. Това е неспособността да се извлича смисъла от написаното, да се анализира, да се синтезира текст.

В едно проучване попаднах на факта, че функционално неграмотни са към 50% от учениците в България.

Въпреки че това е световна тенденция, няма причина да се успокояваме. Особено тревожен е високият процент. Това са хора, които не могат да се изразят писмено, говорят с клишета, бъркат понятия или ги употребяват неправилно, не четат художествено слово, защото ги затруднява.

И ще завърша с мнението си, че образователната система е виновна за това. Тя е администрирана, управлявана и направлявана от шепа чиновници, които налагат някакви техни представи за това какво, как и колко да се преподава на учениците. Тази система съществува и поддържа някакво ниво въпреки себе си, благодарение на единици всеотдайни, талантливи и ерудирани учители. На тях да се надяваме и да им благодарим!

А системата скоро трябва да бъде сменена с модерна и полезна, изпълнена с методика на съзиданието и разбирането. Със система на грамотността.

Честит празник на всички грамотни!

Венелин Молнар

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари