Русенец дари 8 пирографии с български възрожденци

2

Творбите са с ликовете на едни от най-големите български революционери

„За русенци - да знаят и помнят“, това е изписано на гърба на всяка от 8-те пирографии, които русенецът Николай Николов дари в навечерието на националния празник 3 март.

Творбите са с ликовете на едни от най-големите български революционери, оставили завинаги следа в историята ни – Тодор Каблешков, Васил Петлешков, Бачо Киро, Спас Гинев, Отец Матей – Миткалото и войводите Ильо, Цеко и Петко.

Това не е първото дарение на русенеца, който работи като шофьор на тролейбус. През последната година той изработи и дари на Община Русе още 14 портрета на бележити българи.

Големият проект на Николай е 3-метровият макет на крепостта Червен. Работи над него в последните 4 години с помощта на експерти от Регионалния исторически музей. Малко преди завършването ръката му пострадва при инцидент, което обаче не го спира. Мащабната творба е довършена само с една ръка.

„Надявам се да представя макета пред русенци през пролетта“, казва Николай.

В знак на признателност към автора кметът Пенчо Милков ще предложи организирането на изложби с пирографиите в русенските училища. Целта е вдъхновяващите творби да достигнат до русенските младежи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари