Русе се превръща в рай за велосипедистите

0
Русе се превръща в рай за велосипедистите

Общо 107 км е първостепенната и второстепенна мрежа за придвижване на велосипеди в Русе, която вече е проектирана в рамките на генералния план за велосипедна мрежа за целия град. 37.6 км е първостепенната, която следва да се изгражда и ще струва средно по 80 000 лв. на км., като са предвидени и участъци, които могат да се споделят с пешеходци и автомобили, пише "Топ новини".

Той има за цел да постави основите на интегрирано планиране на велосипедната мрежа в Русе и да се превърне в документ със задължителен характер при бъдещото планиране на нова или промяната на съществуващата пътна инфраструктура в града.

В началото зам.-кметовете Димитър Наков и Свилен Иванов представиха проекта и изготвилия го колектив от фирма „Инженерконсулт“ ООД - Варна. След това ръководителят на екипа арх. Момчил Василев запозна присъстващите с визията и целите на велосипедния план, както и с конкретни решения за възлови райони.

Споделени бяха резултатите от проучване сред русенци, които използват ежедневно велосипеди, за да стигнат до работа, училище или само за спорт. Оформени са няколко конфликтни точки, като най-опасни се оказват кръстовищата.

Накрая бе дадена възможност на гражданите да направят коментари и да зададат въпроси за конкретни конфликтни точки и спорни моменти по проекта. Стана ясно, че предложения за допълнения ще се приемат до 26 юни, след което предстои той да бъде гласуван в общинския съвет.

Свилен Иванов и Димитър Наков отново увериха, че немалка част от проблемите ще отпаднат с реализирането на проекта за "Интегрирана система за градски транспорт в Русе". В изпълнението му е залегнало изграждането на 14 км велосипедна мрежа, включваща основни пътни артерии, сред които булевардите "Липник", "Цар Освободител", преминаване през Кръговото кръстовище през подлез, както и връзката между центъра и квартал "Родина" с т. нар. "пробив Кауфланд".

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари