Русе празнува 24 май

1

Днес в Русе се отбелязва тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост със серия от празнични събития.

Началото беше поставено в 10:30 ч. с шествие по главната улица на града, по която преминаха ученици от всички русенски училища и деца от детски градини, водени от мажоретки и от Общински духов оркестър. Двата лъча тръгнаха от пл. „Батенберг“ и от края на ул. „Александровска“ при Паметника на Съветската армия по посока пл. „Свобода“, където кметът г-н Пламен Стоилов ги приветства по случай празника.

Той поздрави всички ученици, учители, дейци на просветата, науката, културата изкуството и всички гости в град Русе с най-хубавия, най-истинския, най-обичания, най-българския

празник – 24 май. 

Русе е възроден, Русе е различен, Русе живее. Векове ни делят от деня, в който светите братя създадоха славянската азбука. Азбуката ни даде нашата писменост, ние съхранихме историята, ние запазихме националната си идентичност и преминахме през всички превратности на съдбата, за да има България“, допълни още г-н Стоилов.

На събитието присъстваха народни представители, Областният управител на Област Русе – Стефко Бурджиев, председателят на ОбС – проф. Христо Белоев, кметът на Община Русе – Пламен Стоилов, зам.-кметовете – Даниела Шилкова,

Наталия Кръстева, д-р Страхил Карапчански, Иван Григоров, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ – проф. Велизара Пенчева, общински съветници и жители на град Русе.

При събирането на лъчовете пред Общината, русенци и гостите на града станаха свидетели на дебютното представление на възстановения градски мажоретен състав към Общински младежки дом – Русе „Екстрийм“, както и на едно мащабно изпълнение на всички хорови състави в Русе, които за първи път се събират заедно.

Те изпълниха Химна на Св. Св. Кирил и Методий под съпровода на Общинския духов оркестър.

В 11:30 ч. започна традиционният концерт под надслов „Върви, народе възродени!“ с участието на деца от Общински детски център за изкуство и култура и състави от 11 русенски училища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари