Русе посрещна новия митрополит Наум

0

Новият митрополит на Русенска епархия – Н.В.ПР. Наум, беше официално посрещнат в късния следобед вчера в Русе. Пред сградата на общинската и областната администрации го очакваха кметът Пламен Стоилов, областният управител Венцислав Калчев и председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев. В центъра на града новият духовен глава на Русенската епархия беше посрещнат и от архимандрит Виктор – протосингел на Русенската света митрополия и свещеници от храмовете в града. В делегацията по посрещането на новия митрополит имаше представители и на всички християнски деноминации в общината. За тържествата още по обяд пристигнаха архиереи на Румънската и Гръцката патриаршии.

Под звуците на Общински духов оркестър, литийното шествие премина от сградата на общинската и областната администрации до катедралния храм «Св.Троица». В присъствието на стотици русенци, в църквата беше отслужен Благодарствен молебен. Беше прочетено Патриаршеското и синодално послание от пратеника на Св. Синод. Приветствено слово от името на Русенската Света митрополия поднесе архим. Виктор, в края на което той връчи на новоизбрания Русенски митрополит Наум архиерейските инсигнии – кръст и енголпие, принадлежали на неговите предшественици по катедра. Последва слово на митрополит Наум.

Той беше приветстван и от областния управител и кмета на общината.

«Църквата винаги е била онази институцията, в която хората имат най-голямо доверие. Уверен съм, че ще работите за нейния авторитет, за единение, за съзидание, за достоен живот и напредък”, каза в приветствието си г-н Стоилов. „Вярвам, че ще работите за връщане към традиционните християнски нравствени ценности, тъй като именно те са ни съхранили като народ през вековете”, допълни кметът Стоилов и поднесе на новия митрополит пластика на закрилника на Русе Св.Георги Победоносец, дело на скулптура Илиян Шарков.

След приветствието си към новия митрополит, г-н Стоилов поздрави лично неговите родители и роднини, които присъстваха на церемонията. Той ги увери, в пълната си подкрепа към новия глава на Русенската епархия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари