Русе посреща хитовата възпитателна игра „Усмихни майка!“

1
Тя е измислена от деца
Тя е измислена от деца

Тя е измислена от деца

Малките изобретатели, създали първата жива възпитателна игра „Усмихни майка!“, ще гостуват в Русе, за да разкажат как и защо е измислена тя. Забавното и полезно събитие ще се състои на 19-ти февруари в 16:00 часа в къщата за изкуство на сдружение Блок 14 на ул. Борисова 47. Очакват ви забавна презентация, непринудени разговори на тема как да възпитаваме безконфликтно, почерпка и разбира се самата игра, казват организаторите.

Хит само за дни

Само дни след обявяването на играта, бройките се разпродадоха, а медиите се избиха да търсят малките автори за интервюта. Второто издание на играта е вече налично, но защо „Усмихни майка!“ изненада всички ни с резултати?

От шега – в работещ инструмент да възпитаваме без скандали

Един ден седемгодишният Стефи решава да намери начин майка му да спре да му се кара. И успява – измисля гениална игра, която нарича „Усмихни майка!“. Изпробват я още приятелчета на малкия предприемач и постепенно се оформят всички правила, за да бъде играта подходяща за деца от различни възрасти. Щом виждат поразителния ефект, майките се втурват да произведат истинска игра и още семейства да „видят бял ден“. В красива кутия са събрани десет специални карти, зар и значка, които помагат скандалите вкъщи да утихнат.

Възпитани деца и спокойни родители. Възможно е!

„Усмихни майка!“ дава „инструмент“ на родителите да се справят с проблемните деяния, без да се налага да „късат нерви“, да повишават тон или да прибягват до наказания. Играта учи децата на добри постъпки по лесен и забавен начин в реално време – вкъщи, навън, докато ядем, говорим и играем. Учи ги как да помагат със семейните задължения, как да са търпеливи и толерантни.

Родителите получават още бонуси. Играта им дава време да бъдат по-осъзнати, винаги любящи и подкрепящи наблюдатели в процеса на възпитание. Растейки, децата ни са свидетели как собствените им родители порастват и се учат. „Усмихни майка!“ помага това да стане още по-бързо.

Без наказания

Наказанията и санкциите са инструмент за възпитание в класическата педагогиката. Но измислена от самите деца, играта ги отрича като работещи. Това е така, защото наказанията имат коригираща роля, но не и мотивираща. Именно позитивната мотивация е ключова в играта „Усмихни майка!“. Децата разбират, че хармонията в семейството зависи и от самите тях. Научават се да са в помощ на родителите си, да са самостоятелни и внимателни, да уважават емоциите на другите. Това не само им носи приятни изненади с помощта на Вълшебното зарче, но и вкъщи всички са усмихнати и спокойни. Така средата става здравословна за всички членове на семейството и процесът на възпитание се улеснява по естествен начин.

„Усмихни майка!“ спечели специалистите

Педагози и психолози също се впечатлиха от ефектите на играта. „На първо място тя е полезна за усвояването на т.н. дейности от ежедневния живот – голям дял от науката на Монтесори.“ Коментира Монтесори специалиста Гизела Василева от детски кооператив Мечтатели в София. Тя потвърждава, че „превръщайки се в естествена част от ежедневието на семейството, „Усмихни майка!“ може наистина да бъде „назначена“ за верен помощник във възпитанието.“

Играта провокира интерес и в университетските среди. Катедра Педагогика към РУ „Ангел Кънчев“ отправи официална покана „Усмихни майка!“ да се превърне в обект на дисертационен изследователски труд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Иван Петров
    Много грешно е напоследък така модерното изказване усмихни някого. Неграмотно е, а се разпространява ли разпространява. Правилно е да накарам някого да се усмихне. Да накараме майките да се усмихнат. То и думата накарам в смисъла си има някаво насилие. Изобщо е по-добре е да се използва друг израз като например: Да предизвикаме усмивки на лицата на нашите майки. Неграмотно, обикновено, сведено до минимум оростита са и сегашното поколение учители и сегашното поколение деца. Толкова ли не можахте да обясните на тези деца, че се излагат още със заглавието на своя проект? Но то пък пред кого ще се изложат? Пред неграмоти учители, майки и общество? Учете! Четете! Буквите няма да ви отровят.
  • 0
    2
    daskal
    Означава "Усмихни майкината си!" Иначе вероятно имат предвид да усмихнеш майка си, тоест да я накараш да се усмихне.
  • 2
    1
    darkaveng
    Какво означава "усмихни"? Може би "да се усмихне"! Мисирска му работа - новговор требе да се насажда! Пфу!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари