Педиатри настояват за повече пари за детско здравеопазване

0
По 150 лева заминават, когато децата ми се разболеят от вирусна инфекция, сподели русенска майка
По 150 лева заминават, когато децата ми се разболеят от вирусна инфекция, сподели русенска майка Видео: БНТ

Българската педиатрична асоциация настоява да се увеличат парите за детско здравеопазване със 100 милиона лева.

Според социологическо проучване на асоциацията, само на месец родителите на деца до 6-годишна възраст харчат между 80 и 100 лева за здравни грижи. Предложението е част от тези средства да бъдат осигурени от държавата.

От Българската педиатрична асоциация искат в новия рамков договор с касата парите за детско здравеопазване да се увеличат, информира БНТ.

Проф. Владимир Пилософ - председател на Българската педиатрична асоциация: От 4 милиарда от Националната здравна каса, между 11 и 13% отиват за детско здравеопазване. Това са, да кажем, към 500 милиона лева. 30,08 Това, което се харчи, се изразходва в болниците, в доболничната помощ. Не може държавата да не може да отдели, да кажем, още 100 милиона за децата.

Павлина Иванова от Русе е майка на две деца. Казва, че когато са били в детската градина, не минавало месец без да се разболеят.

Павлина Иванова: Когато вирусните инфекции станат по-сериозни, като отиват на бронхит или някакво друго заболяване, сумите са около 100-150 лева за двамата за всички необходими лекарства от усложненията при вирусите.

Синът на Теодора и Владимир Дандарови е само на 2 месеца. Не е боледувал досега, но се налага да купуват капки и козметика за бебето.

И двете семейства смятат, че държавата трябва да отдели повече пари за здравето на децата, защото те боледуват много по-често и за тях са необходими 4 пъти повече средства за здравни услуги, отколкото за по-големите.

Доц. д-р Свилен Досев - педиатър: Ако се включи всичко - антибиотично лечение, симптоматично, имуностимулиращи, може да надхвърли и повече.

Педиатрите се надяват един ден и в България като в други държави лекарствата, предписани за домашно лечението, да са безплатни или поне частично финансирани от здравната каса. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари