Русе отбелязва 144 години от създаването на Военноморските сили

2
Събитието ще се състои на 7 август
Събитието ще се състои на 7 август Снимка: Община Русе

Събитието ще се състои на 7 август

На 7 август /понеделник/ в Русе ще бъдат отбелязани 144 г. от създаването на Военноморските сили на Република България. Проявите се осъществяват с подкрепата на Община Русе, съобщават от институцията.

В 18:15 часа ще започне церемонията по полагане на цветя пред паметната плоча на основателя, капитан–лейтенант Александър Конкевич, пред сградата на Флотската кула.

В 19 часа ще бъде проведен военен ритуал по полагане на венци и цветя пред единствения в България Паметник на моряка /ул. „Одрин“ 9/.

Оттук започва българското морячество“- гласи надписът на монумента, откъдето всяка година по традиция започват тържествата по случай основаването на ВМС.

От 20:00 часа пред сградата на Доходното здание ще започне празничният концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

На 12 август 1879 г. в град Русе се създава военният флот на България. В края на XIX век е създаден флот и на Черно море. На 12 ноември 1897 г. Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част (Черноморски флот) с щаб във Варна.

Първи командир на Българския военен флот е капитан–лейтенант Александър Конкевич (1879 – 1882).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари