Русе и Гюргево си подават ръка в сферата на професионалното образование

3

Ръководството на Корабната гимназия посети техническия колеж в Гюргево

В рамките на традиционно доброто трансгранично сътрудничество изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева организира посещение на ръководството на русенската Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване /ПГРКК/ в Технически колеж „Вицеадмирал Йоан Баланеску“ – Гюргево. „Необходимо е да видим къде си приличаме и в какво се различаваме. Важно е да помислим за възможностите за обмяна на добри практики помежду си“, каза директорът на ПГРКК Ивелина Георгиева.

Според експерти от Областната администрация е възможно да се развият общи проекти между двете гимназии, като техният фокус да бъде насочен върху провеждането на съвместни семинари за ученици и учители от двете училища с акцент върху практическите занятия. „Заедно трябва да мислим за подготовката на съвместните екипажи за речните и морски кораби. Сигурни сме, че тази първа стъпка ще доведе до реални резултати“, допълват от Областната управа в крайдунавския град.

Припомняме, че в края на миналата година в ПГРКК бе открит кабинет, оборудван с учебно-тренировъчен модел на палубни корабни устройства за обучение на учениците от три специалности, свързани в речното корабоводене, специфичните машини и механизми, както и електрообзавеждането на съответните съдове. Кабинетът дава възможност в училище учениците да усвоят необходимите професионални умения, за да отидат достатъчно подготвени във фирмите. Стойността на инвестицията е в размер на 25 000 лева, осигурени от държавния бюджет по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ на Министерството на образованието и науката. Понастоящем в училището се обучават общо 240 ученици в 11 паралелки от 8 до 12 клас. От тях 53-ма са в дуална форма на обучение. Тази година за първи път бе осъществен и прием в специалност „Локомотиви и вагони“, където се обучават 14 ученици в дуална форма. Преди дни е имало среща и за тяхната професионална реализация с представители на „БДЖ-Пътнически превози“.

Интересен факт е, че в гюргевската гимназия провеждат и вечерно обучение. В училището учат повече от 800 ученици, като това се дължи на факта, че към гимназията са се присъединили още две професионални училища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    Аман
    Лили, честита Баба Марта, ама стига с това нахалство Ставаш за смях, а и малко по смислени събития организирай, че и Общината и Областта стават за смях. Не всичко е пари в тоя живот, но при теб е най важното май. Твойте доходи надхвърлиха тия на кмета и областния управител взети заедно
  • 4
    3
    профи
    Нормално е съседи от векове да си сътрудничат. Южна България как си сътрудничи със гърците и турците. Южните съседи предполагам инвестират усилено в южна България и работят за интегриране.
  • 11
    2
    Георги
    От тази асоциация „Еврорегион Данубиус“ с Лили Ганчева май има полза единствено и само за нея.
  • 14
    1
    НАСРАдамус
    "Според експерти от Областната администрация е възможно....". А възможно ли е тези иксперти да не са такива, а просто едни "ти...ти..ти...ти" на хранилка? Възможности много. Пък наесен, с песен да ги изпратим по села и паланки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари