Лили Ганчева, която свързва Русе и Гюргево

2
Лили Ганчева е изпълнителен директор на Еврорегион „Данубиус“ и почетен гражданин на Гюргево
Лили Ганчева е изпълнителен директор на Еврорегион „Данубиус“ и почетен гражданин на Гюргево Снимка: Утро

Лили Ганчева е изпълнителен директор на Еврорегион „Данубиус“ и почетен гражданин на Гюргево

Лили Ганчева – изпълнителен директор на Еврорегион „Данубиус“, почетен гражданин на Гюргево е толкова свързваща България и Румъния, колкото и Дунав мост. На разположение е на властите от двете страни на реката 24 часа, 7 дни в седмицата. Телефонът ѝ звъни постоянно и тя самата понякога не знае на кой език трябва да отговори. Посланичката на Румъния в страната ни казва, че Лили има две деца и ги обича еднакво. Еврорегион „Данубиус“ е второто дете, а първото е журналистката Мартина Ганчева, която е и нейната най-голяма гордост. Не обича мрачни хора, може би, защото тя самата е истинско слънце. С удоволствие слага розовите очила и гледа живота през тях. Радва се на всичко красиво и сякаш колкото по-дребно е нещо, то толкова повече я впечатлява.

За българи и румънци Лили казва, че сме два народа също като под индиго – „близнаци да бяхме нямаше да ни бъдат толкова еднакви проблемите“. След всеки избор, местен или парламентарен тя трябва да започне отначало преговорите, защото се сменят кметове, областни управители, председатели на окръжен съвет и министри, но тя си е все една и винаги заедно с Еврорегионът са били свързващото звено между общините от двата бряга на реката. Гюргевският кмет най-официално се шегува, че на фона на всички събития в страните ни, тя е тази, която поддържа работата непрекъсваема. В кабинета ѝ редом с всичките грамоти, плакети, значки и медали от българските и румънски институции за огромния ѝ принос към българо-румънската дружба, има списъци с датите на раждане на членовете на Еврорегиона, партийната им принадлежност, семейното им положение.

Лили Ганчева завършва полувисше образование в Библитекарския институт, а след това „Библиотечно информационни технологии“ и „Културология“ към Философския факултет в Софийски университет. Дълги години работи в русенската библиотека. Печели стипендия от Отворено общество и е поканена да прави изследване в Румънската национална библиотека и да учи езика. Тогава пише „Двуезичен ретроспективен библиографски указател“. С голям плам разказва за това, че е имала честта и удоволствието да работи върху вестник Телеграф от годините след Освобождението, когато негов кореспондент е бил Захари Стоянов – това определя като едно от най-емоционалните преживявания в живота си. Когато отива в румънската столица отец Петър Тотев ѝ носи телевизор в малката квартирка, където живее и ѝ забранява да го изключва дори и когато спи. Така тя успява да попие тънкостите на езика и взима изпита си в Института за чуждестранни студенти без грешка. В наши дни е автор на пътеводителя „Букурещ на една река разстояние“, който ѝ носи членство в Асоциацията на журналистите и писателите в областта на туризма в Румъния. Екскурзовод и дългогодишен директор на Еврорегион „Данубиус“. Еврорегиони са се създавали по всички европейски граници, за да „подгреят“ терена за приемането на съответните държави в Европейския съюз, като „Данубиус“ е създаден по модела на „Виадрина“ на полско-германската граница. Идеята е да се сближат и опознаят по-добре два съседски народа и да се научат да работят заедно и да си помагат.

Според Лили с румънците си приличаме по всичко и само езикът ни различава. Едни и същи сме и в политиката, и в обикновения живот. Те също са гостоприемни като нас – като бит, манталитет и кухня няма много разлики, те например обожават нашите туршии. Две обаче са нещата, които можем да научим от тях – те са силно вярващи, всъщност според проучване от миналата година, оказва се са най-религиозни в Европа, редом с поляците. Второто е силата на гражданското общество. Румънецът не се страхува да отстоява позицията си открито. При северните ни съседи също има много висока степен на корупция, но има и наказания, всички видяхме докъде стигна Кьовеши.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари