Русе: Бизнес + IT

0
Мартин Панайотов е предприемач и основател на студиото за уеб дизайн Weberest в Русе
Мартин Панайотов е предприемач и основател на студиото за уеб дизайн Weberest в Русе

Място, което съчетава 4 основни идеи за споделено работно пространство, клуб по предприемачество, семинари, обучения и разширяване на партньорства и подпомагане на хора с иновативни идеи има отскоро в Русе. Фабриката за т. нар. стартъпи "StartUp Factory" "заработи" на втория етаж в комплекс "Евас" /входа откъм ул. "Олимпи Панов"/ от първата седмица на март. В нея вече бе организирана среща-обучение на тема "Как да стартираме, като защитим иновативността си" и уъркшоп, посветен на ролята на жените в бизнеса и предприемачеството.

Основателите на StartUp Factory и екипа са млади предприемачи и специалисти в различни сфери от ИТ индустрията. Емилиян Енев e предприемач, координатор на Start It Smart Русе и един от мениджърите на проекта www.infozone.bg – мобилно приложение за намиране на полезна информация и специални предложения наблизо. Мартин Панайотов е предприемач и основател на студиото за уеб дизайн Weberest в Русе. Занимава се с разработки в уеб от 1998 година като хоби и професионално, като е разработил мрежа от клиенти простираща се до Западна Европа и САЩ. Добромир Маринов е предприемач, мрежови инженер, разработва и интсталира системи за сигурност. В свободното си време менторства в различни програми.

Ето какво сподели Мартин за тяхната идея и начините, по които вече започва да се реализира тя:

Как стигнахте до решението да създадете нещо подобно?

Ние сме общо 7 човека, от които трима сме основна движеща сила - аз, Емилиян Енев и Добромир Маринов.

Първоначално Емилиян имаше подобни инициативи със Start it Smart, организираше семинари в Русе за предприемачество и IT. Той подпомага и млади хора с идеи, които разработват и даден продукт. Събира ги с други съмишленици и хора от дадената индустрия, организира семинари и обучения за тях.

Друга интересна предистория е социалната мрежа "Русе: Бизнес + IT". Там започнаха да се раждат идеи за нещо подобно. Хората искаха подобно споделено работно пространство - място, в което да се обменят идеи в тази сфера.

Наистина липсваше такова място. Някои нямаха възможност за офис, защото са ученици например. Имаше едно момче от МГ "Баба Тонка", който спечели стипендия и отиде да си представи продукта в Германия. Емилиян ме запозна и с много други хора, които са с голям потенциал, но няма как да научим за тях, освен ако някой не ни ги представи. Много от техните идеи умират, защото те не знаят как да ги развият. Започват да работят в дадено направление, но не са координирани, защото няма кой да им покаже как се случват нещата.

Така решихме, че е крайно време да създадем това НПО - неправителствена организация в обществена полза, която да се опита да помага по 4 основни направления. Събрахме се с Емо, Добри и още няколко съмишленици и като начало потърсихме мястото, на което да създадем този клуб по предприемачество и което да е такова споделено работно пространство. Целта е да се събираме, да водим и семинарите на същото място, а не да търсим всеки път различни места, зали. Да можем ние да контролираме мястото. Намерихме и това помещение, оборудвахме го. Подадохме и необходимите документи за регистрация на НПО-то.

Вече организирахте първите събития, които минаха при много голям интерес ...

Започнахме с два семинара и един уъркшоп на 6 март. В първия семинар участва софийският адвокат и представител по индустриална собственост Емил А. Георгиев. Той представи начините да защитим иновативните си идеи. У нас тази тема все още не е толкова популярна, но в Западна Европа и САЩ компаниите мислят много повече в тази посока. Говорихме си също и за лога, за полезни модели и всичко необходимо, което може да подсигури защитата им, за да може откривателят им да работи спокойно по развитието им без да се крие и да пази тайните за себе си. Имаше много голям интерес, много въпроси, мнения. Имаше над 50 човека, което бе доста над очакванията ни. Имаше хора с IT фирми, млади хора, които търсят начин да развият идеите си, както студенти и предприемачи, интересуващи се от темите за интелектуалната собственост.

Вторият семинар бе по-скоро нахъсващ именно за младите хора. Води го млада жена, която има успешно продадени бизнеси в портфолиото си, със софтуерна компания в София - Жустин Томс. Тя сподели някои от нещата, с които се е сблъскала с работата си. Дори коментира, че в някои отношения това, че сме в България има и плюсове. Беше приета много добре. В първия ни ден представихме и мястото и идеите, които смятаме да развием тук.

На следващия ден водещ бе Жустин Томс и говорихме за жените предприемачи. Присъстваха и много успели жени, които споделиха своите тайни на успеха, както и такива, на които вдъхнахме допълнителна увереност за старт.

Явно има интерес към нещо подобно и планираме за в бъдеще да правим все повече подобни семинари и уъркшопи. Планирали сме вече следващото си събитие, което ще е по-скоро обучение и тренинг. Лекторът е от Германия. Волфганг Книйски има успешно продадени бизнеси в Европа, работи с американски компании и е от сферата именно на обучението и помагането на т. нар. стартъпи - стартиращи компании. Той ги свързва с инвеститори и т. нар. бизнес ангели, които да подпомогнат развитието на идеите им в работещ бизнес.

Другото, което се случва тук е, че се оформя споделено работно пространство...

Идеята беше именно да обособим мястото и като един клуб за среща със съмишленици и разговори. Направихме го всъщност 4 в 1.

Споделеното работно място е едно от тези 4 неща. Срещу минимална такса всеки, който работи на компютър може да получи място тук, което да ползва по всяко време. Имаме планове за използване в работно време и след работно време, дори и през нощта. Имаме дори вече интерес за използването на мястото. Това е популярно много в Западна Европа и в САЩ. В София също съществува от няколко години нещо подобно и ние решихме да го създадем и в Русе. Както вече казах, от срещите, които имахме в Русенския университет и дискусиите в групата "Русе: Бизнес + IT" се заформиха идеи за нещо подобно. Когато си е вкъщи, човек много по-трудно може да се съсредоточи да работи върху даден проект. От друга страна пък, ако е фрийлансър и има клиент от друга държава, може да намери друг, който се занимава с подобен, но малко по-различен нюанс да му помогне да го завърши. Това ще е работна среда, в която хора с подобни интереси, идеи ще се събират и може и да откриват партньори за определени бизнеси.

Оттук следва именно другата идея - хора, които се събират на едно място, правят си сбирки на определена тема, търсят съмишленици, партньори. Така и русенските проекти ще могат да вървят напред и да превърнем града в IT-център. Имаме потенциала за това, но не и организацията.

Третото нещо са обученията, семинарите и уъркшопи, за които говорихме. Те ще са за предприемачество и за IT-технологии и иновации.

Четвъртото е подпомагане на стартъп компании. Чрез НПО-то, което правим, ще търсим алтернативни начини за финансиране, за да успеем да избутаме напред младите компании, които искат да произведат някакъв продукт или просто имат определена идея за нещо подобно. В Русе има такива млади хора, които имат идеи за интернет базиран бизнес или искат да разработят софтуер, игри, приложения за телефони и т.н. На хора с такива идеи ние можем да помогнем с менторство, съвети, с контакти и представяне на тези разработки в Германия, където имаме познанства с акселератори и клубове в тази сфера. Можем да помогнем и за намиране на финансиране от различни източници. Целта е от многото идеи да изберем най-интересните, да ги направим работещи и откъдето и да получат финансиране - тези бизнеси да се развиват в Русe.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари