Рупърт Мърдок се оттегля от управителния съвет на медийната си империя

0
92-годишният медиен магнат ще бъде назначен за почетен председател на всяка от компаниите, които управляваше до момента
92-годишният медиен магнат ще бъде назначен за почетен председател на всяка от компаниите, които управляваше до момента Снимка: БТА

92-годишният медиен магнат ще бъде назначен за почетен председател на всяка от компаниите, които управляваше до момента

Рупърт Мърдок се оттегля като председател на управителния съвет на Fox Corp. и News Corp., съобщиха от компанията, цитирани от CNBC и Profit.bg.

Ключовата промяна ще бъде официално обявена през ноември.

92-годишният медиен магнат ще бъде назначен за почетен председател на всяка от компаниите, които управляваше до момента.

Лаклан Мърдок, един от синовете му, ще стане едноличен председател на News Corp. и ще продължи да бъде изпълнителен председател и главен изпълнителен директор на Fox Corp.

Мърдок се оттегля от управителните съвети след бурна година в телевизионната мрежа Fox, скоро след като тя се съгласи да плати 787,5 млн. долара по делото за клевета на Dominion Voting Systems за неверни твърдения, че машините на компанията са повлияли в битката за Белия дом между Джо Байдън и Доналд Тръмп през 2020 г.

По-рано тази година от Fox News си тръгна и най-големият талант Тъкър Карлсън, след което последва спад в рейтинга на телевизията, отбелязва още CNBC.

Оттеглянето на Мърдок идва година преди предстоящите президентски избори в САЩ.

News Corp. притежава вестник The Wall Street Journal, наред с други водещи издания зад Океана, докато Fox е компанията майка на дясноориентираните телевизионни мрежи Fox News и Fox Business.

92-годишният медиен магнат започва работа във вестникарския бизнес през 50-те години на миналия век, става основен изпълнителен директор в Холивуд през 1985 г., когато купува Twentieth Century Fox от петролния бизнесмен Марвин Дейвис за 600 млн. долара, припомня биографията му CNN.

През 1986 г. Мърдок навлиза в телевизионния бизнес, след като купува няколко американски телевизионни станции и създава Fox Broadcasting.

Fox News стартира през 1996 г. като начален конкурент на CNN. В крайна сметка тя се превръща в новинарски канал № 1 в Америка и в "бастион на републиканските изказвания", според CNN.

CNBC публикува пълния текст на обръщението на Мърдок към служителите в двете медийни корпорации:

Уважаеми колеги,

Пиша ви, за да ви съобщя, че реших да премина в ролята на почетен председател на Fox and News. През целия си професионален живот съм се занимавал ежедневно с новини и идеи и това няма да се промени.

Но моментът е подходящ да поема различни роли, знаейки, че разполагаме с наистина талантливи екипи и страстен, принципен лидер в лицето на Лаклан, който ще стане едноличен председател на двете компании.

Нито прекалената гордост, нито фалшивото смирение са възхитителни качества. Но аз наистина се гордея с това, което сме постигнали колективно през десетилетията, и дължа много на моите колеги, чийто принос за нашия успех понякога не е бил забелязан извън компанията, но е дълбоко ценен от мен.

Независимо дали става дума за шофьорите на камиони, които разпространяват нашите документи, за чистачите, които се трудят, когато сме напуснали офиса, за асистентите, които ни подкрепят, или за квалифицираните оператори зад камерите или компютърните администратори, ние бихме били по-малко успешни и бихме имали по-малко положително въздействие върху обществото без вашата ежедневна отдаденост.

Нашите компании са в добро здраве, както и аз. Нашите възможности далеч надхвърлят търговските ни предизвикателства.

Имаме всички основания да бъдем оптимисти за следващите години - аз със сигурност съм и планирам да бъда тук, за да участвам в тях. Но битката за свободата на словото и в крайна сметка за свободата на мисълта никога не е била по-ожесточена.

Баща ми твърдо вярваше в свободата, а Лаклан е абсолютно отдаден на каузата. Самоцелни бюрокрации се стремят да заглушат онези, които биха поставили под съмнение произхода и целта им.

Елитите открито презират онези, които не са членове на тяхната рядка класа. По-голямата част от медиите са в съюз с тези елити и разпространяват политически разкази, вместо да търсят истината. Мога да ви гарантирам, че в новата си роля ще участвам всеки ден в състезанието на идеи. Нашите компании са общности и аз ще бъда активен член на нашата общност.

Ще гледам нашите предавания с критичен поглед, ще чета с голям интерес нашите вестници, уебсайтове и книги и ще се обръщам към вас с мисли, идеи и съвети. Когато посещавам вашите страни и компании, можете да очаквате да ме видите в офиса в късния петъчен следобед.

Очаквам с нетърпение да ви видя, където и да работите и каквато и да е вашата отговорност.

И ви призовавам да се възползвате максимално от тази чудесна възможност да подобрите света, в който живеем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    muri
    Тоз некролог още ли е жив?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари