РУО: В община Русе функционират маломерни паралелки без законово основание

1
За учебните заведения в Тетово, Ново село и Семерджиево няма заповед на образователния инспекторат
За учебните заведения в Тетово, Ново село и Семерджиево няма заповед на образователния инспекторат Видео: КИС 13

Очаква се казусът да бъде разгледан на извънредно заседание на Общинския съвет на 16 октомври

В три училища в община Русе има маломерни паралелки, които функционират без да има законово основание за това.

Според Регионалното управление на образованието, която е последната инстанция в процедурата по утвърждаване на такива паралелки, при тях не е постъпвало искане да разрешат формирането на маломерните класове.

Очаква се казусът да бъде разгледан на извънредно заседание на Общинския съвет на 16 октомври, информира телевизия КИС 13.

Процедурата за утвърждаване на маломерни паралелки под 10 ученици е регламентирана в чл. 69 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, обясниха от РУО – Русе.

Към момента в Общината има утвърдени 5 паралелки с под 10 деца в три училища. В други три учебни заведения в Тетово, Ново село и Семерджиево, също функционират такива паралелки, но без заповед от РУО, тъй като при тях не е получено искане да разрешат формирането им с приложено решение на Общинския съвет.

По искане на 19 общински съветници, на 16 октомври ще се проведе извънредна сесия на местния парламент, където ще бъде разгледан и обсъден казуса.

Припомняме, че в становище на Общината по казуса се посочва, че през последните 3 години в същите три училища функционират паралелки с пълняемост по-малко от 10 ученици с полученото финансиране по реда на чл. 52б, ал. 4 от Наредбата, без дофинансиране, одобрено с решение на Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    В.П.
    От две години взимате и заплата и пенсия ! Незаменимият ""ЕКСПЕРТ" ! Ай сиктир !
  • 4
    4
    Учител
    Началника на РУО – Русе е и общински съветник и как е допуснато такова несъответствие с нормативните изисквания в сферата на училищното образование?!? Това е демонстрация на безхаберие и некомпетентност.
  • 2
    3
    Иванова
    Dido, как се казва това училище? За Любен Каравелов ли говориш?
  • 0
    2
    дидо перчема
    А защо не кажете за кварталното у-ще на улица В.Търново където сутрин става задръстване на 3 улици,а учениците учат в мазета с малки прозорци и стаите са малки за 25 деца и децата са от кварталите долапите и ср.кула там не правите проверки
  • 2
    1
    ddddd
    Спрете тези своеволия!!!!Като липсва искане,с което да е има разрешение да функционират маломерни паралелки,незабавно да се закрият!!!!!!Вие сами казвате,че има нарушение!!!!Работи се с 10 деца!!!!!!Срам и безумие!!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари