РУО: Община Русе не е спазила изискванията за маломерните паралелки

0
От инспектората по образование в Русе излязоха с позиция по казуса
От инспектората по образование в Русе излязоха с позиция по казуса Снимка: МОН / архив

От инспектората по образование в Русе излязоха с позиция по казуса

Община Русе не е спазила действащото законодателство в областта на предучилищното и училищното образование по отношение маломерните паралелки в училищата в селата Тетово, Ново село и Семерджиево.

Това става ясно от съобщение на Регионалния инспекторат по образование в Русе по повод прессъобщение, публикувано на интернет страницата на Община Русе на 09.10.2023 г., със заглавие „Община Русе спазва действащото законодателство и указанията на Регионалното управление на образованието при формиране на маломерни и слети паралелки“ и тиражирано от местните медии.

Съобщението от РУО се казва още, че в управлението е постъпило мотивирано искане от Община Русе за формиране на паралелки с по-малко от 10 ученици от директорите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Николово, ПГДВА „Йосиф Вондрак“ – гр. Русе и ПГСС „Ангел Кънчев“ – гр. Русе.

Поради големия обществен интерес, публикуваме пълния тест на позицията на РУО - Русе:

Позиция на РУО - Русе във връзка с прессъобщение, публикувано на интернет страницата на Община Русе на 09.10.2023 г., със заглавие „Община Русе спазва действащото законодателство и указанията на Регионалното управление на образованието при формиране на маломерни и слети паралелки“

  1. С писмо от 19.07.2023 г. на началника на РУО - Русе (вх. № 30-7800-36/19.07.2023 г. в Община Русе), всички кметове на общини на територията на област Русе са информирани, че искания за формиране на паралелки, с по-малко от 10 ученици, за учебната 2023/2024 година по реда на чл. 69, ал. 1-3 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование (Наредбата), следва да се представят в РУО – Русе не по-късно от 04.09.2023 г., тъй като броят на паралелките в училищата се определя в началото на учебната година. Към искането задължително се прилага решение на общинския съвет за осигуряване на допълнително финансиране от първостепенния разпоредител с бюджетни кредити за обезпечаване на учебния процес извън определените по стандарти за съответната дейност.
  2. С писмо от 15.09.2023 г. (изх. № 90-04-25/15.09.2023 г.) кметът на Община Русе информира РУО – Русе, че в общината са регистрирани мотивирани искания за формиране на паралелки с по-малко от 10 ученици от директорите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Николово, ПГДВА „Йосиф Вондрак“ – гр. Русе и ПГСС „Ангел Кънчев“ – гр. Русе. В тази връзка кметът на Община Русе, в качеството си на първостепенен разпоредител с бюджет, отправя мотивирано искане до РУО – Русе за издаване на разрешение за формиране на паралелки в трите училища на основание чл. 69, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата. Към писмото е приложено Решение № 1448, прието с Протокол № 51/11.09.2023 г. на Общински съвет (ОбС) – Русе. В изпълнение на чл. 69, ал. 1 от Наредбата, със заповед от началника на РУО – Русе е разрешено формирането и функционирането на паралелките, посочени в писмото на кмета на Община Русе.
  3. Възниква въпросът защо мотивираните искания за формиране на паралелки с по-малко от 10 ученици на директорите на ОУ „Отец Паисий“ – с. Тетово, ОУ „Георги Стойков Раковски“ – с. Ново село и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Семерджиево, депозирани в Община Русе през м. август 2023 г., не са включени в мотивираното искане на кмета на Община Русе. Не става ясно защо общинска администрация прилага различен подход към училищата при формиране на паралелки с по-малко от 10 ученици по реда на чл. 69 от Наредбата.

Това налага извода, че в конкретния случай Община Русе не е спазила действащото законодателство в областта на предучилищното и училищното образование. В следствие на това 8 (осем) паралелки в горепосочените три училища функционират в нарушение на Наредбата.

  1. Невярно е и твърдението в прессъобщението на общината от 09.10.2023 г., че всяко предложение до ОбС – Русе се внася от Община Русе след предварително съгласуване с РУО - Русе, включително и предложението за непълни паралелки за сесията на 11 септември 2023 г., тъй като РУО - Русе е териториална администрация към министъра на образованието и науката и в качеството си на такава няма законово задължение да съгласува всяко предложение на кмета на Община Русе до ОбС – Русе.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Факт
    В Наколово е Ноеата Тъща на кмета. Там и с 2 лапета ще държат паралелка. Да Ви е честит празника на Осеменителите, Осперменителите и Тъпите Сложители.
  • 11
    2
    То където
    И да се пипне, само некомпетентност в общината. Е, не може да го издокарваш само с пиар.
  • 18
    1
    Брей!
    Тези общинари каква я свършиха? Проспали половината училища и чл.69! Пенчо бре, чети!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари