Румяна Ченалова: Данаил Кирилов два пъти излъга

0
Съветът на Европа два пъти го опроверга. Кирилов обаче невъзмутимо продължава - защото целта е да падне мониторинга върху съдебната система, да се бетонира Главният прокурор и съответно управлението на ГЕРБ
Съветът на Европа два пъти го опроверга. Кирилов обаче невъзмутимо продължава - защото целта е да падне мониторинга върху съдебната система, да се бетонира Главният прокурор и съответно управлението на ГЕРБ Снимка: БГНЕС

Поредицата от доклади и решения на ЕК, СЕ и ПАСЕ в последните месеци, с които се налагат глоби и санкции; продължава мониторингът, огласяват се данни за разследвания на неправилно разходвани европейски средства... Всичко това ясно показва промяна в отношението на ЕС към държавите с висока корупция. България официално заема първото място в тази срамна класация. Не по-трагични са резултатите и по отношение на изискванията за върховенство на закона.

Оплитайки се в неразбираеми фрази и алогични изречения, т.нар. "министър на правосъдието" се опита под формата на реформа, уж в изпълнение на препоръките на ЕК, да бетонира Главния прокурор.

И днес срещу председателите на върховните съдилища и Главния прокурор може да се образуват наказателни производства ОТ ВСЕКИ ПРОКУРОР, КОЙТО ПРЯКО Е ПОДЧИНЕН НА ГЛАВНИЯ.Т.е., Главният прокурор може да отмени всеки акт на останалите прокурори. Главният прокурор е фактически недосегаем, защото е върхът на вертикално подчинената прокуратура.

Кирилов предложи тези разследвания да са възможни след решение на Пленума на ВСС, който се състои от 25 члена, от които само 5 съдии. Половината са избор на Народното събрание. Главният прокурор, за разлика от председателите на съдилищата, комуникира пряко и редовно с висшите органи на изпълнителната власт. Прокуратурата винаги и срещу когото си поиска може да образува досъдебно производство и това НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ.

В Конституцията съществуваше възможност Президентът да освободи Главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС при определени условия. Сега този текст е отменен.

Кирилов или няКОЙ предлага основен фактор, който да преценява и решава в такива ситуации да бъде ВСС.

Преди дни СЕ и ПАСЕ коментираха точно този въпрос - че влиянието на Главния прокурор и прокурорите във ВСС е решаващо, което е индикация за свръх независимостта на Цацаров /или следващия на неговото място/

Кирилов излъга българите - че мерките, препоръчани от СЕ касаели тримата големи". Излъга два пъти. СЕ два пъти го опроверга. Кирилов обаче невъзмутимо продължава - защото целта е да падне мониторинга върху съдебната система, да се бетонира Главният прокурор и съответно управлението на ГЕРБ.

"Реформа ще има, ако и когато каже Цацаров"- думи на Борисов към бившия правосъден министър Христо Иванов.

Само че, както се вижда, Юнкер ще си отиде безславно, а с него и толерирането на престъпленията на управляващите, включително на всички структури, управляващи или контролиращи разходването на европейски средства.

ЕС се променя. Всички разследвания на ЕК за неправомерно усвоените европейски средства ще се предоставят на Европейската прокуратура. Съвсем естествено е първи по време да са кражбите в най-корумпираната европейска държава. Констатации, а и сигнали има предостатъчно.

Остава малко време. И за ТЯХ, и за нас ще е мъчително. Но краят на изпитанията ще е различен!

P. S. Данаил Кирилов е готов да изпълнява разпореждания! Мониторингът виси със страшна сила и вероятно, ако не се справи, ще му подадат оставкат

Румяна Ченалова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари