Румяна Бъчварова: Не може да изпратим хора с оръжия срещу беззащитните бежанци

2
Ако получат статут на бежанци, ще останат
Ако получат статут на бежанци, ще останат Снимка: БГНЕС

„Йотова излъга, че парите не са 160 милиона. Те са толкова. Госпожа Йотова знае, че са толкова, защото много настояваше да дойде на откриването на Фронтекс и имаше възможност да чуе колко са парите, да чуе европейската оценка за мигрантската криза в България. В четвъртък предстои одобряването на още 50 милиона, което е от друг европейски фонд.“

Това заяви външният министър Румяна Бъчварова по BTV.

Бъчварова коментира, че отпуснатите пари са за подобряване условията на живот на мигрантите и построяването на три кризисни центъра.

„Избраната Йотова се опитва да компрометира усилията на българското правителство да се справи с мигрантската криза. В общата сума има пари за подобряване на живота на мигрантите и площадки за три кризисни центъра за прием за бежанци. Искаме да защитим държавния интерес. Тези пари са искани от премиера, за да можем да гарантираме сигурността на българските граждани“, допълни Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че кризисните центрове са временни, като в тях може да се монтират допълнително палатки и канализация.

„Става въпрос за временни кризисни центрове, а не за постоянно пребиваване. Как да се справим с миграцията?! Да изпратим хора с оръжия срещу беззащитните бежанци или да изпратим професионалисти в центъра да се занимават с тях. БСП построи центровете. Защо сега не ги иска?“, обяснява тя.

Румяна Бъчварова обясни и какво ще има в тези центрове.

„В първата площадка ще може да събере не повече от 200 човека. Грешката при Харманли е, че са настанени до 3000 души. Имаме европейски средства да подобрим тези условия. Европа ни отпуска пари за оборудване, системи за сигурност, за храна, за дрехи и като цяло да ги издържаме.“, уточни Бъчварова.

Тя поясни, че във временните центрове хората няма да остават там повече от месец.

„Хората няма да имат право да остават там повече от месец. Ако получат статут на бежанци, ще останат, а ако не получат, ще ги върнем в страните им“, завърши министър Бъчварова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари