Държавата купува на бежанците обувки и чорапи за над 100 000 лева

2
Парите идват по Норвежкия механизъм
Парите идват по Норвежкия механизъм Снимка: Dunavmost

Парите идват по Норвежкия механизъм

С нови обувки, джапанки и чорапи ще се сдобият бежанците, настанени в центровете у нас. Това става ясно от обществена поръчка, пусната от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) към Министерски съвет, пише Телеграф. За целта те заделят близо 91 000 лева без ДДС, а с налога сумата достига малко над 109 000 лева. Със средствата ще бъдат закупени общо 6834 чифта от трите вида стоки. От тях 5100 ще са мъжки, 384 - дамски, и 1350 детски. Парите идват по Норвежкия механизъм, а целта е да се повишава качеството на социалната подкрепа към търсещите закрила у нас и по-специално уязвимите групи. Такива са най-вече непридружените малолетни и непълнолетни деца.

Изисквания

Обувките трябва да са тип маратонки. Изискванията към тях са да са подметка поне 3 сантиметра. Могат да са от изкуствена кожа, текстил или синтетичен материал. Не трябва да имат апликации и съответно без дупки за вентилация. Чехлите на свой ред задължително трябва да са без разделител между пръстите. За чорапите е заложено условие да са изработени от 75% памук. Изхранването на бежанците на ден излиза между 3,94 и 8,50 лв., става ясно от друга поръчка на ДАБ за доставка на готова храна за чужденците, търсещи закрила. Предвидената сума е над 22,7 млн. лв. без ДДС за следващите 24 месеца. Поръчката е разделена на 4 различни позиции. Първата е за разпределителните центрове в София, втората за този в Харманли, третата е за този в село Баня, а последната – за лагера в село Пъстрогор. Изпълнител все още не е избран, но за всяка една от тези четири позиции има подадени голям брой оферти.

Оферти

Осем фирми искат да доставят храната на бежанците в столицата, също толкова и за този в Харманли. Първият побира 1526 души, а вторият – 1676 човека. Офертите показват, че цената за един пълен храноден варира от 3,94 до 8,50 лева. В нея влизат разходите по приготвянето, опаковането, контейнерите за еднократна употреба, възнаграждения на персонала, транспортирането. Менюто трябва да е разнообразно, а ястията да са съобразени със сезона, с приятен и разноцветен вид. Те трябва да включват млечни продукти, месо – без свинско, риба, яйца, варива, картофи, зеленчуци, плодове, мед, чай, кафе, какао, вода, шоколадови изделия. При приготвянето на храната не трябва да се използват силно ароматни и люти подправки, а дневното меню да осигурява около 2493 калории.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Бабо Венетке!
    Стани от компа и бегай в кухнята, че ти загоря боба! Тоя комп внуците са ти го дали да ги виждаш по скайп, не да дращиш простоии. А и си много зле с българския език, не е за тебе работа, дърто. Гледай си турските сериалчета и не бутай компа, че ще те удари ток!:)))
  • -3
    3
    Венета
    НА БЪЛГАРИНА НЯМА ДА СЕ КУПИ НИЩО НИЕ ГЛЕДАМЕ ЗА УКРАИНЦИ НАЙ МНОГО ЗАЩОТО ТЕ ВЕЧЕ СА ПРЕВЗЕЛИ СВЕТИ ВЛАСТ И БЪЛГАРИНА НЯМА МЯСТО ,ДЪРЖАТ СЕ НАХАЛНО И АРУГАНТНО ЗАТОВА ПУТИН ГИ ТРЯСКА
  • 9
    2
    До първия коментар
    Явно са ти подарили дипломата за основно образование. 109 хиляди лева разделено на 6834 броя идва приблизително 16 лева на човек. Ако си смятал на електронен калкулатор, запетаята видя ли я, или у ваше село не знаете значението на запетаята. Гавра с българина са такива малограмотници като теб
  • -7
    1
    Сик
    Простата математика излиза че едни джапанки, обувки и чорапи на 1 бежанец струват 15 хил. лв. с ДДС. Това е гавра с българина
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари